Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_tafelstuk


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemschikken: tafelstuk met sluiertechniek

BASISGEDACHTE
Bent U op zoek naar een leuk bloemstuk, niet duur toch heel apart ? Dan zal deze creatie zeker een uitstekende keuze zijn.  Verwerken van schaduw  door gebruikmaking van lichte en donkere kleuren, een verdroogde grillige tak, sobere tinten en plantaardige nevels vormen samen een wondermooi geheel. Dit bloemstuk  -vooral dienstig als tafelstuk-  volgt de methode van structuurschikking met enig groot verschil : de afwerking d.m.v. overheen plaatsen van wazige bloeiwijzen (vb. siergraspluizen), dit laatste  noemt  men « sluiertechniek » .  Bladeren, bloemen, bessen in alle kleuren en vormen terug te vinden in de tuin of in de natuur zijn dienstig, alles wordt  strak in lijnen geplaatst,  evenwijdig met een scheefgegroeide tak die dienst doet als uitgangspunt van dit bloemstuk.  Iedere lijn krijgt  een aparte vorm en kleur naargelang de materiaalkeuze. Het dicht plaatsen van de  siergrassen  langs de tak geeft het bloemstuk een duister element waardoor schaduw ontstaat. Voor een zeker seizoensgevoel kan men nu ruimschoots kiezen uit het  kleurenpalet van de herfst. 

BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal
  • ondiepe schaal of mand  (max. 10 cm diep)
  • groen oasis steekschuim
  • snoeischaar,  mes
  • kronkelende tak, wortel  (vb van  druivelaar)

Plantaardig materiaal

  • Bloemen in verschillende vormen en kleuren: chrysant, Viburnum tinus, duizendblad, rozen, Sedum, Hortensia,
  • Bessen : Cornus, rozenbottels, vlierbessen,...
  • Zaaddozen : papaver,…
  • Bloeiwijzen van siergrassen, dille of andere schermbloemigen (om schaduw te bekomen).

UITWERKING
Laat eerst het steekschuim water opzuigen tot  verzadiging. Snij  het zodanig dat het in de schaal past. Zorg ervoor dat de oasis gelijk komt met de rand van de schaal en er dus niet bovenuit steekt. Leg de tak of wortel te midden op het steekschuim ... 

Knip of snij iedere bloem op dezelfde lengte (3 à 4 cm). Steek de bloemen, vruchten of zaaddozen dicht bij elkaar evenwijdig langs de tak. Lijn per lijn, steeds soort per soort. Begin vb. met gele chrysanten te plaatsen in contrast met de bruine tak (eerste schaduw)  

Ga verder lijn per lijn steeds evenwijdig, wel steeds met een andere bloemvorm, kleur, bes of zaaddoos. Zorg voor de nodige contrasten bij het plaatsen van de lijnen Steeds alles dicht bij en tegen elkaar steken zodat de oasis onzichtbaar is, bij het later indrogen van het stuk is dit belangrijk.

Vervolg  langs de andere kant van de tak of wortel,  terug lijn per lijn. Gebruik aan het einde van de schaal bloemen die de rand van de schaal en de oasis goed bedekken  (Hortensia , Sedum).

 

Tot slotte afwerken met het steken van  het siergras. Snij dit  op een lengte die  minstens zo lang is als de breedte van het bloemstuk.  Plaats de grassen langs één kant evenwijdig langs de tak, terug op één lijn en zo dicht mogelijk tegen elkaar, met wat verbeelding zien we een soort sluier.  In de bloembinderij noemt men deze techniek daarom « de sluiertechniek »

Kijk nog even na of alle openingen opgevuld zijn en of de rand van de schaal goed bedekt is. Men kan het tafelstuk langer houden door het regelmatig water te geven, men kan het echter ook gewoon laten indrogen. Dit bloemstuk komt tot zijn recht op laag meubilair :  een salon- of bijzettafel,  een lage kast, dit zowel in een klassiek als modern interieur.

Men kan dit bloemstuk evenwel ook maken zonder de schaduw van de graspluimen maar vervalt natuurlijk de sluiertechniek en vervallen we terug in een structuurschikking met evenwijdige lijnen.

Deze creatie van bloemen en vruchten,  met of zonder schaduwen en contrasten, verlicht het melancholische gevoel van een (te ?) vroege herfst. Succes.

#192Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon