menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 maart 2024

Bloemschikken: soorten steekschuim

Soorten steekschuimOm de bloemstengels goed vast te zetten in een bloemstuk gebruiken we steekschuim. Voordien gebruikte men hiervoor klei, sphagnummos en kippengaas om alles op zijn plaats te houden. Op die wijze was het zeer moeilijk om de bloemstukjes langer dan enkele dagen fris en mooi te houden. Toen men ruim 50 jaar geleden een groen kunstschuim, dat water opnam, introduceerde, veranderde de bloemistenwereld compleet.

Verschillende soorten van steekschuim:

  1. het groene steekschuim voor verse bloemen.
  2. het grijze steekschuim voor droogbloemen en kunstbloemen.
  3. gekleurd steekschuim

Deze soorten bestaan in verschillende vormen en afmetingen. Meestal gebruikt men blokken, bollen, kegels, kubussen, taarten of ringen. Daarnaast zijn er ook specifieke vormen zoals hart-, engel- en cijfervormen om er enkele op te noemen.

Groen steekschuim voor verse snijbloemen:

Dankzij de groene kleur valt het niet op wanneer men een klein stukje steekschuim vergeet te bedekken.
Het steekschuim bezit een cellenstructuur net zoals die van een plant. Het kan water  opnemen, opslaan en terug afgeven aan de bloemstengels die in het schuim gestoken zijn.

Vooraleer het steekschuim in een recipiënt kan verwerkt worden moet men het eerst laten verzadigen met water. Hiervoor gebruikt men best een propere emmer opgevuld met zuiver water. Voeg er bij voorkeur snijbloemenvoedsel aan toe. Leg de blokken, bollen,... gewoon voorzichtig op het wateroppervlak. De blok zal zich dan zelf volzuigen met water tot hij net onder de waterspiegel blijft drijven of tot op de bodem van de emmer zinkt. Dat proces zal ± 1 minuut duren afhankelijk van de afmeting, de vorm en de dichtheid van het steekschuim. Probeer niet om dit proces zelf te versnellen door het blok onder een waterkraan te houden of onder water te duwen. Want dan zal het blok langs alle kanten tegelijk water naar binnen zuigen en hierdoor blijft de lucht in het midden opgesloten zitten. Waar deze grote droge luchtbel zit kan geen water meer komen en dan is het bloemstuk een kort leven beschoren. Als men het steekschuim zichzelf laat volzuigen dan kan het 40 keer zijn eigen capaciteit aan water opnemen.

In de handel is er steekschuim van vele merken te koop. De prijs is meestal afhankelijk van de kwaliteit die op verschillende punten kan verschillen.

Steekschuim van een goede kwaliteit moet aan volgende eisen voldoen:

  • een fijne en zachte structuur om gemakkelijk te besteken
  • vrij snel volgezogen worden met water
  • voorzien zijn van snijlijnen op 1/2 of op 1/3 van het blok
  • de stengels stevig omklemmen, dit is  belangrijk bij transport van het bloemstuk.
  • een prima kwaliteit bezit ook een goede capilaire werking waardoor het water dat verdwijnt door verdamping en door opname van de stengels constant naar boven wordt gezogen. Die eigenschap zorgt ervoor dat de bloemen, door een betere wateropname, langer fris blijven.

Nog enkele tips bij het gebruik:

  • Wanneer een bloemstengel uit het steekschuim wordt getrokken, wordt deze opnieuw bijgesneden alvorens  terug te steken. Er mogen geen stengels in een eerder gemaakt gat terecht komen omdat er daar een verstoorde wateropname is. Voor een goede wateropname moeten de stengels voldoende diep in het steekschuim zitten.
     
  • Om zachte bloemstelen makkelijker in het steekschuim te krijgen, kunnen gaatjes voorgeprikt worden met satéstokjes.
     
  • Bij het doorsnijden van een blok steekschuim is het interessant een voldoende lang mes te gebruiken om er in één keer doorheen kan snijden.
     
  • Indien je na het bloemschikken nog nat steekschuim over hebt dan kun je dat gerust bewaren. In een afgesloten plastiek zak blijft het steekschuim immers goed.
     
  • Steekschuim heeft geen uiterste houdbaarheidsdatum. Om de kwaliteit te behouden is het aan te raden steekschuim op een normale kamertemperatuur op te slaan. Bewaar steekschuim in de aankoopdoos of in een gesloten kast zodat directe zonnestralen de kans niet krijgen om het steekschuim van kleur te doen veranderen.
     
  • Een bloemstuk die de warme huiskamer opfleurt zal veel water verdampen, controleer het waterniveau dagelijks en voeg regelmatig vers water toe.
     
  • Eens gebruikt kan het groene steekschuim niet meer dienen voor het maken van nieuw bloemstuk. Het kan eventueel nog van nut zijn door het in kleine stukjes te snijden en doorheen uw potgrond te mengen. De plantenwortels zullen deze extra watersponsjes tijdens de warme zomerdagen zeker weten te waarderen.

Grijs steekschuim voor droogbloemen:

Dit is veel steviger en voelt ook ruwer aan. Aangezien het voor droog- en kunstmaterialen gebruikt wordt kan het ook geen water opnemen. Een ander verschil is dat dit steekschuim wel meerdere keren mag gebruikt worden.
Met dit grijze steekschuim kun je best wel opletten voor het stof dat de ogen kan irriteren.

Gekleurd steekschuim:

Dit kan gebruikt worden zoals groen maar evenzeer als grijs steekschuim. De kleur zorgt voor extra sierwaarde aan het bloemstuk en hoeft daarom dan ook niet volledig te worden bedekt.
Meestal wordt gekleurd steekschuim toegepast in doorzichtige recipiënten zodat het net gezien kan worden.

Gekleurd steekschuimpoeder:

De laatste jaren is er naast het gekleurde steekschuim nu ook gekleurd poeder in de handel te verkrijgen.
Vaak wordt dit gebruikt om doorzichtige vazen gedeeltelijk mee op te vullen. Na het vullen wordt het poeder nat gemaakt en daarna kan men er de bloementakken in steken.

#458Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon