Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_rozen_tuin


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemschikken: bloemstuk met rozen uit de tuin als tafeldecoratie

Tafelstukjes met tuinrozen

bloemschikken met rozen als tafeldecoratie
Bloemstuk met rozen

Soms doet je hart wat pijn als je de aangekondigde regendagen tegemoet gaat en je die mooie witte en lichtgetinte rozen in je tuin ziet. Bij rode rozen zie je immers minder de gevolgen van regendagen; maar bij witte en roze rozen wel.
Daarom heb ik altijd de neiging om met de bloeiende bloemen nog vlug een bloemstuk te maken, om nadien die roestkleurige beschimmelde rozen niet in de tuin te hoeven zien.

Dit is het resultaat met witte en roze tuinrozen waarbij ik de aangekondigde regendagen voor wou zijn.
Er werd gekozen om enkel rozen en geen tuingroen te gebruiken, maar je kunt evengoed je aantal bloemen op deze manier verminderen.

Deze schikking kan als tafeldecoratie dienen aangezien ze in hoogte beperkt is, maar ze staat ook mooi op een langwerpige kast of salontafel

Vaak zie je heel mooie schalen aangeboden, of je krijgt eens een bloemstuk in een schaal met een speciale vorm. Speciale vormen vragen meestal geen ingewikkelde structuren, maar eenvoud. Zo komen ze beter tot hun recht.

Een tip: vaak weten mensen als je zelf bloemen schikt niet direct wat je aan te bieden als geschenk of presentje. Als je veel tuinbloemen hebt, vraag dan een geschenkbon. Daarmee kun je een paar originele schalen en vazen aanschaffen. Op deze manier heb ik jaren aan een stuk mooie schalen en vazen om te bloemschikken verzameld.

Nodig bij het bloemschikken:

 • een of twee smalle schalen

 • groen steekschuim

 • Bij dit type schalen een prikker om je steekschuim vast te zetten langs de rechtopstaande kant. Heb je enkel een horizontale opening hoeft dit niet

 • Een scherp aardappelmesje om de bloemen aan te snijden

 • tuinbloemen (hier grote variatie aan rozen) kleuren die bij elkaar passen. De hier gebruikte rozen : Eden roos of piere de Ronsart (zeer gevulde roze), Sombrueil (wit), Bouquet Parfait (wit-roze trosroos), Compassion (abrikoos koper), Swan Lake…

 • facultatief: pitriet of aluminium sierdraad

Hoe ga je te werk voor het maken van het bloemstuk?

 • snij een vorm in steekschuim die tot net 1 cm onder de rand van je schalen blijft

 • Indien je boekenstaandersschaaltjes hebt, zet je met fix een prikker vast en plaats dan je nat steekschuim hier op.

 • Indien je wil bloemschikken met groenvulling, knip je die eerst en verwijder dan van het onderste stengelgedeelte alle blaadjes. Bladeren nooit in het steekschuim van binnen laten zitten. Beter is het een vrije stengel te hebben om in het steekschuim te steken en zo zuigen je stengels en bloemen maximaal water op.
  Werk je enkel met rozen, kun je daarmee direct aan de slag, maak er een patchwork van, verdeel de soorten rozen over het bloemstuk.

bloemschikken met rozen als tafeldecoratie

bloemschikken met rozen als tafeldecoratie
 

 • Je kunt variatie aan het bloemstuk geven door met fijn pitriet bogen te maken . Heb je twee schalen dan kun je ook nog eens met de richting van de bogen variëren. Maar hou de hoogte in ’t oog als je het als tafeldecoratie wil maken, moet je er voor zorgen dat je tafelgenoten elkaar nog gemakkelijk kunnen zien.

bloemschikken met rozen als tafeldecoratie

Tips bij het bloemschikken:

 • Indien je bij het bloemschikken ook groenvulling wil gebruiken (dan hoef je zoveel rozen niet te knippen), kun je buxus, Hebe, salalblad, klimop, Pieris, Prunus laurocerasus, Sarcococca , Spiraea, Viburnum,enz… gebruiken.

 • Op dit moment zijn er reeds groene zaaddozen in de tuin die geschikt zijn om in bloemstukjes te verwerken. vb van klaprozen, juffertjes in ’t groen, Cephalaria, Sysirinchium striatum,…

 • Dit bloemstuk kan ook met kerstdagen en dan met dennegroen er tussen en met kleine kerstbolletjes.

 • Maar als je dit type boekenstaandersschalen hebt, is het ook leuk om naar elkaar kijkende schaaltjes te maken als bloemstukje voor Valentijn.

 • Ook kun je in de rechtopstaande zijden takken lijmen van vb groene Cornus indien je in het zelfde groen van de vazen wil werken. Zo’n groene schalen zijn ook prachtig met herfsttinten en vruchten en zaaddozen

 • Wil je iets heel origineel in groene schalen, kun je ook werken met bordeaux of bruine tinten van de Cotinus coggygria ‘Royal purple’

Succes met het bloemschikken.

#1580
Terug naar boven icoon