Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_paasnest


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Pasen: paasnest vlechttechniek

bloemstuk Pasen: een paasnest met de vlechttechniek

BASISGEDACHTE

Ons bloemstuk van de maand die men onder de vlechttechniek onderbrengt mag U gerust rijk versierd noemen.

Geelgekleurde tulpen trekken hier opvallend de aandacht, maar ook het nest zelf met er middenin de eitjes als symbool van nieuw leven en de nakende lente vallen op. Als luchtig tegengewicht leggen we bonte pluimpjes, speels en dartel in harmonie met de natuur.

Lentefeest, paasfeest, communiefeest : dit bloemstuk komt van pas als verwelkoming van onze gasten, maar ook zomaar kan het in onze woonkamer een special tintje van bruisende lentestemming creëren.

Tussen los gevlochten takken die het nest vorm geven is het alsof voorjaarsbloemen eruit priemen, en samen met sterke, jonge takken het geheel een trots en blij uitzicht geven.

Benodigdheden:

 Niet plantaardig materiaal
  • Terra-cotta pot, mand, sierpot
  • Enkele eieren
  • Groen steekschuim voor de snijbloemen
  • Plastiekfolie , fleuristendraad
  • Mes , snoeischaar , tang

Plantaardig materiaal

  • Bloemen : een tiental tulpen , narcissen ,Viburnum tinus …….
  • Groen : klimopranken met of zonder bessen
  • Enkele soepele takken van berk , krulwilg , treurwilg
  • Wat stro, hooi, pluimpjes of raffia


UITWERKING

Leg plastiekfolie in de pot en vul hem met waterverzadigd steekschuim tot 4 cm boven de rand van de pot . De folie is nodig om waterlekken te voorkomen. 

Maak met soepele takken een luchtige krans door deze in elkaar te vlechten. De diameter van de krans zal afhangen van de grootte van de pot, de binnenkant van de krans moet op de rand van de pot kunnen rusten  

Plaats de afgewerkte krans op de rand van de pot en zet hem eventueel vast met enkele krammen gemaakt van fleuristendraad.

Vlecht de klimopranken en de klimopvruchten samen met de Viburnum tinus takken onregelmatig door het vlechtwerk heen en steek ze vast in het steekschuim.

Doe de onderste bladeren van de tulpen weg en steek ze nu op dezelfde manier in het steekschuim zoals hierboven maar nu wel op regelmatige afstand ! !


TIP: Om het breken van de tulpenstengels te voorkomen kan men deze vóór het gebruik een dag of iets langer zonder water zetten. Op deze wijze zijn de stengels slapper en buigzamer en na plaatsing in het steekschuim zuigen ze onmiddellijk water op en ogen ze na een poos terug even fris .

Voor de afwerking gaan we het middengedeelte (nest) bedekken met stro of hooi, hierbij steeds de vorm van het nest respecterend, daarna leggen we er enkele eieren middenin.

TIP: Om het breken van de tulpenstengels te voorkomen kan men deze vóór het gebruik een dag of iets langer zonder water zetten. Op deze wijze zijn de stengels slapper en buigzamer en na plaatsing in het steekschuim  zuigen ze onmiddellijk water op en ogen ze na een poos terug even fris .  

Voor de afwerking gaan we het middengedeelte (nest) bedekken met stro of hooi, hierbij steeds de vorm van het nest respecterend, daarna leggen we er enkele eieren middenin.

Opgelet : Tulpen groeien dagelijks tot 1cm wanneer ze op steekschuim gestoken worden, hou er dus rekening mee wanneer ze vooral gebruikt worden in een biedermeierschikking. Na enkele dagen steken ze er helemaal uit, wat de compacte schikking van het bloemstuk teniet doet.

Narcissen steken moeilijk in steekschuim nl. de stengel split onderaan in twee. Om dit ongemak te voorkomen kan men het uiteinde van de stengel omwikkelen met een laagje anchor-tape.

Als de lentekriebels voelbaar zijn en de creativiteit een hoogtepunt bereikt is dit bloemstuk misschien wel een ultieme uitlaatklep. Succes.

#180Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon