Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_hoorn


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Hoorn des overvloeds

Hoorn des overvloeds: een tip voor Valentijn.

De Euro biedt ons prachtige muntstukken in overvloed, verscheiden in grote en kleur, maar weten jullie dat het bloemstuk dat ik nu ga voorstellen ook op ontelbare muntstukken prijkt, weliswaar oude munten, maar toch steeds aanwezig meestal als attribuut van goden en allegorische figuren (zoals de Aarde, de Landbouw, de Vruchtbaarheid), ook op schilderijen en wandtapijten vinden we het terug: « de hoorn des overvloed » als symbool van weelde, rijkdom en welvaart. Vandaar ook dat de Nationale loterij deze hoorn gebruikt als reclame voor haar producten. Ook al gehoord van dame Fortuna: de godin van geluk – lot – toeval, steeds afgebeeld met een hoorn waaruit overvloedige opbrengst te voorschijn komt.
In de Griekse mythologie was de hoorn al aanwezig: de God Zeus brak een hoorn af van de geit « Amalthea » als dank voor het voedsel dat hij van haar kreeg tijdens zijn jeugd. Uit deze hoorn vloeiden onmiddellijk welig bloeiende gewassen en bloemen.
Misschien kunt u uw geliefde verrassen met deze uitbundige schikking, die een symbool kan zijn van een overvloed aan liefde, Sint-Valentijn kon het niet beter bedenken!
Maar ook voor andere gelegenheden is dit een prachtig bloemstuk, misschien hangend aan een of andere muur, wel even de hoorn vooraf voorzien van een bloempot binnenin, daarna kan men er bloemen en planten in schikken naar eigen smaak of in symbiose met het seizoen.
 

BENODIGDHEDEN
Niet plantaardig materiaal
  • Kippedraad - wikkeldraad
  • Een stuk karton (ongeveer 50 cm/50 cm)
  • Tang, schaar, potlood, snoeischaar en mes
  • Stevige plastiekfolie
  • Steekschuim voor snijbloemen, satéstokjes

Plantaardig materiaal

  • Plat mos of mos uit het gazon
  • Verschillende soorten vruchten, bessen, bloemen (rozen, klimop, Viburnum tinus)
  • Bijgroen van bv. Viburnum tinus, Skimmia, klimop….

 

UITWERKING

Snij eerst een patroon van een kegel uit een stuk karton. Rond de zijkanten wat af zodanig dat de opening van de latere hoorn groter toont. De grootte en de vorm van de hoorn kan uzelf bepalen. Leg nu het patroon op het kippengaas en snij er 2 identieke stukken uit. Klem tussen de 2 stukken kippengaas het mos en naai met het wikkeldraad de beide samen.

Plooi nu de platte kegelmantel gevuld met het mos samen tot een kegel en maak beide zijden eveneens vast door middel van wikkeldraad.

Bekleedt nu de binnenkant van de hoorn met plastiekfolie en steek er het natte steekschuim in tot ongeveer 4 cm boven de rand van de hoorn. Men kan ook in plaats van plastiekfolie een floret of een schaaltje met een oasisblok (vastgemaakt met anchortape) nemen. Om de typische hoornvorm te verkrijgen plooit men het uiteinde van de kegel om.

Men kan de hoorn zowel compact als uitvloeiend opmaken. Daarvoor steekt men eerst het basisgroen van Skimmia en Euonymus, de witte bloemen van Viburnum tinus, Hederabessen en eventueel nog ander kleiner plantenmateriaal.

We werken de hoorn verder af, evt. met rode rozen, als symbool van rijkdom, weelde en liefde, dit laatste kan echter ook met andere bloemen.

Opgelet: leg wel iets ondoordringbaar onder het bloemstuk: een plastiek matje, een schoteltje .... dit om lekken te vermijden.

Ik wens u een overvloed aan creativiteit, geluk, vriendschap, liefde ....

#159Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon