Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_herfst


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemschikken: Halve-maanschikking in sobere herfsttinten.

Het laatste sprankeltje zon, het vallen van bladeren, de rust van de natuur en vooral de wondere kleurenpracht van dit alles, het maakt melancholisch, met hier en daar dat tikkeltje weemoed, de zomer is voorbij en heel even willen we deze warmte koesteren, dit laatste kunnen we met een ietwat speciale schikking waarbij één bepaald voorwerp het middelpunt is van het geheel, denken we hierbij aan een sierpompoen, een héél speciale bloem, een fles wijn of champagne, een heerlijk parfum ....
Deze manier van verwerken noemen we een halvemaanschikking, het bloemstuk wordt uitgewerkt volgens het éénpuntsprincipe (alle lijnen komen samen naar één punt, dit in een gebogen vorm zodat ze ietwat aan een halvemaansikkel doen denken). Onze huidige herfstschikking moet sober blijven wat het verwerken van kleuren betreft, alleen ons middelpunt mag opvallen. De gebogen takken van onze halve maan doet er ons aan herinneren dat de dagen korter worden en dat de maan in deze tijden meer in de belangstelling zal staan dan onze voorbije zomerzon.
BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal
  • Groen steekschuim (oasis)
  • Mandje, schaaltje of potje
  • Plastiekfolie
  • Snoeischaar, scherp snijdend mesje

Plantaardig materiaal

  • Groen: takjes Pieris, Viburnum tinus
  • Bloemen: Hortensia, Rubeckia, Sedum, rozen, Nicandra, siergraspluimen ....
  • Vrucht: sierpompoen (evt. vervangen door een geschenk)
  • Blad: bladeren van schoenlapperplant, Hosta,...
  • Gebogen takken van moerbei, grilwilg,...

TIP: Om onze takken een gebogen vorm te geven kan men ze een paar dagen voor het schikken met de uiteinden samenbinden of versterken met een ijzerdraad.

UITWERKING
Snijdt het steekschuim zodanig dat het mooi in het gekozen potje of mandje past. Tracht het zodanig te bewerken dat het de vorm van een halve bol benadert, het moet wel ruim boven het mandje uitsteken! Wanneer onze oasis perfect op maat gesneden is laten we hem water opzuigen tot verzadiging (kijkt u hiervoor misschien nog even naar het artikeltje over structuurschikking. Ondertussen hebben we even tijd om ons mandje of potje te bedekken met plastiekfolie, dit om waterlekken te voorkomen.
( zie foto 3 bij de biedermeierschikking)

Eerst steken we onze takken in de vorm van een halve maan op onze oasis bol. In het midden plaatsen we vervolgens ons geschenk of onze pompoen, deze laatste zal nu het middelpunt van ons bloemstuk worden en de verdere sfeer van dit laatste bepalen (onze pompoen kunnen we vaststeken met tandenstokers of satéstokjes)

Plaats vervolgens de bladeren van de schoenlapperplant langs weerszijden van de sierpompoen. De loodrechte pluimen van het siergras worden achter het sierfruit gestoken.

De oasis die nog zichtbaar is gaan we nu verbergen met Viburnum tinus, bloemen van Hortensia en/of Nicandra. Wil je hier even een persoonlijke toets toevoegen? Geen probleem, onze tuin of de vrije natuur is verzadigd van kleuren en vormen. Zorg er echter voor dat het plantenmateriaal ondergeschikt blijft aan het middelpunt van het bloemstuk (wijn, pompoen ....) 

Werkt alles af met weinig opvallende bloemen zoals gele rozen, Rubeckia, Sedum-toefjes, evt. Rozenbottels of Pieris -takjes. Laat de lijnen echter intact, dus blijf werken op één lijn.

Ons bloemstuk krijgt nu haar definitieve vorm, kijk nog wel even na op gaatjes of andere onvolkomenheden en werk deze bij. Bepaal of het middelpunt nog steeds het meest in het oog springende detail is, dit laatste moet want anders komen we onze basisgedachte niet na! ! ! !
Deze schikking kan het ganse jaar door gebruikt worden, als verrassing, om een klein geschenkje groot te maken, om een eigen toets aan een geschenk te geven of zomaar om onze huiskamer op te fleuren, of misschien wel om de pompoen op een grootse manier te bewaren eer hij als « ordinair » sierfruit of als soepgroente gebruikt wordt! 
#158Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon