
Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_communie_tafelstuk
Feestelijke tafel of een stuk dat ook kan dienst doen als altaarstuk
Soms zijn er gelegenheden waarvoor je een bloemstuk moet maken in een lange schaal, vb als altaarstuk, of een feestelijk bloemstuk voor een lange tafel. Of misschien is dit ook wel iets om te gebruiken op een verjaardagsfeest. Dan kun je hetzelfde aantal bloemen verwerken als de jarige oud is, of ook ideaal voor een huwelijksverjaardag.
Lange grote stukken zijn meestal mooier als je ze opvult met een minimum aan “soorten” materiaal.
Zowel voor een altaarstuk als voor een tafelstuk mag de hoogte van het stuk niet te hoog zijn. Bij een altaarstuk moet je immers de priester nog zien (en die zijn niet allemaal 2 m). Bij een tafelstuk moet je de tafelgenoten nog kunnen zien.
Met je materiaal variëren van hoogte maakt een stuk speelser, ook een paar ranken versterken dit speels effect.
Waarmee kun je het bloemstuk maken?
Hoe ga je te werk bij het maken van dit tafelstuk / altaarstuk?
Met vers geknipte takken uit de tuin en groen steekschuim
Snij je steekschuim (zonder de structuur te breken door te duwen) steekschuim de grootte van je schaal. Zo dat het zeker 0,5 cm onder je schaal komt.
Met blanke wilgentenen, bloembuisjes en grijs steekschuim.
Tips bij het bloemschikken:
Blanke wilgentenen zijn te koop in de betere tuincentra en misschien zelfs hobbyzaken. Het zijn gepelde wilgentakken, die al dan niet geverfd of nog extra gebleekt werden.
Omdat die gebleekte of geverfde takken extra droog zijn (de louter gepelde wilgentenen iets minder) heb je kans dat als je met nat steekschuim werkt, je droge takken snel water opzuigen en dan kringen achter laat. Vandaar de variatie om met bloembuisjes te werken.
Bloemen die je in de tuincentra koopt, plaats je natuurlijk in het water als je thuis komt. Maar knip ze een paar uren vooraleer je ze gaat verwerken nog een bij en laat ze dan in een goede bodem vers water staan; dan hebben ze het maximum water opgezogen.
Plaats bloemen die je koopt en nog niet direct verwerkt nooit in een gesloten kelder. Dan neemt de bloem te veel vochtigheid op en is de kans groot dat je bloemen snel gaan schimmelen of rotten.
Voor een kersttafel is dit stuk ook te maken al zullen rozen dan waarschijnlijk duur zijn om die in grote hoeveelheden aan te schaffen. Je kunt dan vb met rode Cornus werken en er kerstbolletjes bij verwerken. Of werk er met een beperkt aantal rozen is en grijsgroen den, of safarigroen er tussen en kerstbollen.
Met Pasen is het leuk om met fris lentegroen van vb Helleborus en Euphorbia er tussen te werken, of met lentebloemen nog aan de bloembol te werken op dat mos, vb kleine paaslelies Tête à Tête, blauwe druifjes, en dan aan te vullen met kwarteleitjes, pluimpjes
In de herfst kun je ook gebruik maken van rechte takken met bessen en van vruchten, maar ook bloemstengels met zaaddozen vb van juffertje in ’t groen kunnen er in verwerkt worden. Het zou ook een mooi stuk zijn om je laatste Dahlia’s in te verwerken, al neem je dan best de Dahlia’s die niet te groot zijn (pomponDahlia’s) en ook noten of kastanjes er in te verwerken.
Succes
Bekijk meer producten in Bloemschikken en creatief
Zoeken op...: serre - potgrond - bloempot - vogelhuisje - regenton - vogelhuis - ecopots - plantenbak - pindanoten - tray - voederhuis - tomaten - vogelvoeder - dcm - compost