Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_communie_tafelstuk

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 26 oktober 2021

Feestelijke tafel bij communie, verjaardagsfeest of zelfs als altaarstuk

Feestelijke tafel of een stuk dat ook kan dienst doen als altaarstuk

Soms zijn er gelegenheden waarvoor je een bloemstuk moet maken in een lange schaal, vb als altaarstuk, of een feestelijk bloemstuk voor een lange tafel. Of misschien is dit ook wel iets om te gebruiken op een verjaardagsfeest. Dan kun je hetzelfde aantal bloemen verwerken als de jarige oud is, of ook ideaal voor een huwelijksverjaardag.

Lange grote stukken zijn meestal mooier als je ze opvult met een minimum aan “soorten” materiaal.

Zowel voor een altaarstuk als voor een tafelstuk mag de hoogte van het stuk niet te hoog zijn. Bij een altaarstuk moet je immers de priester nog zien (en die zijn niet allemaal 2 m). Bij een tafelstuk moet je de tafelgenoten nog kunnen zien.

Met je materiaal variëren van hoogte maakt een stuk speelser, ook een paar ranken versterken dit speels effect.

Waarmee kun je het bloemstuk maken?

 • een langwerpige rechthoekige schaal
 • takken  blanke wilgentenen (zoals in het vb) maar je kan ook werken met takken uit de tuin van vb groene Cornus, Prunus nigra, rode Cornus, Leycesteria formosa, Kerria japonica (= ranonkelstruik),…als het maar rechte takken zijn. Het belangrijkste is dat de kleur van de takken en bloemen en schaal in harmonie zijn.
 • Heel veel rozen of andere bloemen met rechte stengels
 • groen steekschuim als je met frisse takken werkt, grijs steekschuim als je met gedroogde wilgentakken werkt. (maar dan moet je ook voor alle bloemen bloembuisjes voorzien. Je kunt korte bloembuisjes nemen zodat je ze niet ziet zitten en er wat mos tegen aan plaatsen. Of kies voor een variatie aan lengtes: langere voor je grootste bloemen en korte voor de kortere bloemen. Als je de bloemen zo verwerkt , heb je nog het effect van glas)
 • een goed snijdend mes
 • snoeischaar
 • Plat mos
 • een paar ranken van Clematis of Passiflora,…

Hoe ga je te werk bij het maken van dit tafelstuk / altaarstuk?

Met vers geknipte takken uit de tuin en groen steekschuim

 • Snij je steekschuim (zonder de structuur te breken door te duwen) steekschuim de grootte van je schaal. Zo dat het zeker 0,5 cm onder je schaal komt.

 • Je steekschuim laat je nu water op zuigen door in een bassin koud water te legen (zonder onder te duwen) zuigt vanzelf water op.
 • Plaats je nat steekschuim in je schaal.
 • Leg een laagje mos over je steekschuim. Niet te dik, want je bloemen en takjes moeten er door kunnen.
 • Snij je bloemen met een scherp mes schuin aan (zodat je bloemen het max. water kunnen opzuigen) en verdeel ze zo wat gelijkmatig over het ganse steekschuim. Varieer van hoogte. Om door het mos te geraken kun je het mos een klein beetje openen met een satéstokje of met een mesje.
 • Knip je takken ook op verschillende hoogtes en laat die ook variëren van plaats. Wees heel voorzichtig dat je de bloemen niet schendt. Maar als je eerst je takken steekt, kun je sommige bloemen minder vlot in steken, daarom doe ik de takken laatst. Dan kun je ook nog eens extra zien hoe de variatie van hoogtes met je bloemen zit.
 • Hebben sommige langere bloemen de neiging om te veel schuin te gaan, verstevig hun positie door een takje er langs te steken.
 • Werk het geheel af met een paar ranken van vb Clematis, Passiflora,…
 • Je kunt ook nog eens hier of daar en tak bij knippen van hoogte.

Met blanke wilgentenen, bloembuisjes en grijs steekschuim.

 • Snij je grijs steekschuim de grootte van je schaal. Zo dat het zeker 0,5 cm onder je schaal komt.
 • Leg een laagje mos over je steekschuim. Niet te dik, want je bloembuisjes en takjes moeten er door kunnen.
 • Verdeel je bloembuisjes over je schaal, en vul ze met water. Je bloembuisjes kun je heel gemakkelijk in je grijs steekschuim drukken. Is er toch een plaats waar het mos wat te dik is, dan kun je dit wat open trekken en je bloembuisje plaatsen.
 • Knip je takken ook op verschillende hoogtes en laat die ook variëren van plaats tussen je bloembuisjes.
 • Snij je bloemen met een scherp mes schuin aan (zodat je bloemen het max. water kunnen opzuigen) en steek ze in de bloembuisjes. Varieer van hoogte. Nu  je bloemen plaatsen gaat in de bloembuisjes wel vlotter, dan dat je ze tussen je takken in het steekschuim zou steken. Van daar dat in de andere versie de bloemen eerst gestoken worden.
 • Indien een bloem de neiging heeft om schuin te vallen (dat kan vooral als je met kleine bloembuisjes werkt bij de hoogste bloemen) kun je er een extra tak langs steken.
 • Werk het geheel af met een paar ranken van vb Clematis, Passiflora,…

Tips bij het bloemschikken:

Blanke wilgentenen zijn te koop in de betere tuincentra en misschien zelfs hobbyzaken. Het zijn gepelde wilgentakken, die al dan niet geverfd of nog extra gebleekt werden.

Omdat die gebleekte of geverfde takken extra droog zijn (de louter gepelde wilgentenen iets minder) heb je kans dat als je met nat steekschuim werkt, je droge takken snel water opzuigen en dan kringen achter laat. Vandaar de variatie om met bloembuisjes te werken.

Bloemen die je in de tuincentra koopt, plaats je natuurlijk in het water als je thuis komt. Maar knip ze een paar uren vooraleer je ze gaat verwerken nog een bij en laat ze dan in een goede bodem vers water staan; dan hebben ze het maximum water opgezogen.

Plaats bloemen die je koopt en nog niet direct verwerkt nooit in een gesloten kelder. Dan neemt de bloem te veel vochtigheid op en is de kans groot dat je bloemen snel gaan schimmelen of rotten.

Voor een kersttafel is dit stuk ook te maken al zullen rozen dan waarschijnlijk duur zijn om die in grote hoeveelheden aan te schaffen. Je kunt dan vb met rode Cornus werken en er kerstbolletjes bij verwerken. Of werk er met een beperkt aantal rozen is en grijsgroen den, of safarigroen er tussen en kerstbollen.

Met Pasen is het leuk om met fris lentegroen van vb Helleborus en Euphorbia er tussen te werken, of met lentebloemen nog aan de bloembol te werken op dat mos, vb kleine paaslelies Tête à Tête, blauwe druifjes, en dan aan te vullen met kwarteleitjes, pluimpjes

In de herfst kun je ook gebruik maken van rechte takken met bessen en van vruchten, maar ook bloemstengels met zaaddozen vb van juffertje in ’t groen kunnen er in verwerkt worden. Het zou ook een mooi stuk zijn om je laatste Dahlia’s in te verwerken, al neem je dan best de Dahlia’s die niet te groot zijn (pomponDahlia’s) en ook noten of kastanjes er in te verwerken.

Succes

#1647