Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_communie

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 25 juni 2022

Bloemschikken communie: een bloemstukje als tafelversiering bij de communie

bloemschikken Communie

Millefleurschikking als tafelversiering.

BASISGEDACHTE
Een lentefeest, communiefeest of barbecue in het vooruitzicht? Een troosteloze tafel brengt je misschien aan de rand van een depressie. De toverfee in onszelf bovenhalen en ons tafeltje omtoveren tot een fleurige feestdis kan ons helpen. Met de hieronder voorgestelde tafelschikking en met een flinke dosis intuïtie,  levert het  onze feesttafel  zeker een verrassend bloemstuk op!

Bij het maken van tafelschikkingen moet men er voor zorgen het bloemstuk zo laag mogelijk te schikken. Ook in de breedte mag het stuk niet te groot uitvallen zodat er op de tafel voldoende plaats overblijft voor de eigenlijke maaltijd. De keuze van het materiaal is ook belangrijk: lage schaal, kleine, fijne bloemen en  plantenmateriaal.. Ook weinig geurend materiaal is aan te prijzen, kwestie dat ons eten lekker blijft smaken (dus geen Freezia, bieslookbloemen,  Buxusblad….)

De millefleurschikking (duizend bloemen) is verwant aan de meer  bekende biedermeierschikking, alles is alleen wat luchtiger en langer (symmetrisch) gestoken. Belangrijk is hier wel de juiste kleurencombinatie te kiezen, rekening houdend met de ondergrond en achtergrond, dus eerst even nakijken welke de kleuren van het tafellaken en de servetten zijn, om zo alles om te toveren tot een smaakvol geheel. Natuurlijk houden we misschien ook best rekening met het feest op zichzelf: communiefeest  = veel wit, jubileum = goud of zilverkeurige combinatie, …).

BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal

  • Laag smal schaaltje (Floret in de handel), groen steekschuim (oasis)

  • Mes, snoeischaar

  • Anchor-tape, lintjes, kaars, kaarsenhouder, dikke corsagedraad

Plantaardig materiaal

UITWERKING
 Laat het steekschuim water opzuigen tot verzadiging. Snij  het zo dat het in de schaal past. Zorg ervoor dat de oasis een 5 cm boven de rand van de schaal uitsteekt. Bij het Floret dat te vinden is in de meeste tuincentra past de oasis perfect in de schaal, indien echter niet mogelijk maak dan het steekschuim  vast met anchortape.

Snij het basisgroen (Hedera) in kleine takjes en steek ze één voor één in het steekschuim. De lengte    van het groen zal afhangen van de lengte of de breedte van het tafelstuk. Begin aan het uiteinde van de schaal langs beide kanten en neem liefst groen dat op een punt eindigt.

Steek het groen zo dat het steekschuim en de schaal praktisch niet meer te zien zijn. Werk symmetrisch af en schik vooral niet te hoog. Maak dat het tafelstuk in het midden breder en spits is op  beide uiteinden.

Steek de kleine takjes Solidago (guldenroede) gelijkmatig verdeeld tussen het basisgroen, steeds in symmetrie binnen de vorm van het tafelstuk. 
Plaats op dezelfde  wijze als de Solidago de rest van de fijnere bloempjes :  Statice en  Viburnum tinus echter wel steeds gelijk verdeeld over het bloemstuk. Goed kijken of er geen steekschuim of iets van het schaaltje te zien is, dit eventueel bedekken met groen of bloemen.
Snij de roosjes aan met een scherp mes en plaats ze gelijk verdeeld, in symmetrie over het tafelstuk. De roosjes mogen 1 cm boven het groen en de bloempjes uitsteken. Dit laatste komt van pas bij het indrogen (indien gewenst).
Opgelet: rozen krimpen bij het indrogen!
Om de rozen beter tot hun recht te laten komen kunnen we er eventueel kleine takjes Gypsophila tussen steken. Deze mogen er hier en daar uitsteken (speels) wat het millefleur-karakter van het bloemstuk benadrukt.  
In het midden van het tafelstuk kan een kaars geplaatst worden (feestelijk) middels een kaarsenhouder, heb je dit laatste niet voorhanden dan kan je de kaars met dikke corsagedraad toch op het steekschuim plaatsen zonder dat deze laatste kan omvervallen (zie ook tip bij alternatieve adventskrans).

Feestelijker kan nog door hier en daar enkele lintjes (op draad gestoken) in het tafelstuk te verwerken. Wil je er  een stralende eindtoets aan geven dan kan je  het bloemstuk  nog even bespuiten met bladglans.

Een heerlijk feest, een warm onthaal, veel lieve mensen, complimenten, leuke geschenken …… de moeite waard om dit  tafelstuk te bedenken en eventueel …… te schenken ! Succes.

#173Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon