Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemschikken_carnaval


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemschikken: maken van een maskarade rond carnaval.

Bloemstuk:  thema carnaval  Maskerade

Maskers zijn één van de oudste cultuurvoorwerpen en hadden bij primitieve volkeren een magische en religieuze betekenis. Ze werden

een variant op het thema.

gebruikt als afweermiddel in de strijd tegen ziekten, onheil en oorlog maar ook als hulpmiddel bij vruchtbaarheids- en inwijdingsrituelen, zelfs bij de herdenking van afgestorven voorouders kregen ze een belangrijke plaats (denk hierbij aan de dodenmaskers).
Vandaar dat maskers in vele volkskunsten terug te vinden zijn. Gemaskerd bal, carnaval, toneelvoorstellingen, maskers betekenen hier vermommen, wegmoffelen van de eigen persoon en persoonlijkheid,, aan het oog onttrekken of gedeeltelijk verbergen van de werkelijkheid.


In dit bloemstuk wil ik dezelfde accenten leggen en het meest waardevolle onderdeel (ronde vorm met bloemen) maskeren met een rond vlechtwerk van siergrassen. Men kan het schikken zowel in contrast als in harmonie met de recipiënt.

Het bloemstuk bestaat uit 2 technieken:
* compacte schikking van de bol
* vlechtwerk (maskerade).
 

BENODIGDHEDEN

Niet plantaardig materiaal

- Kegelvormige vaas
- Een paar dunne stokjes
- Bol in groen steekschuim (diameter gelijk of iets kleiner dan de diameter van de vaas) hier 9 cm
- Enkele blokken oasis (afhankelijk van de grootte van de vaas)
- Fijne sierdraad, mes , snoeischaar

Plantaardig materiaal

- Bloemen: een 20 tal anjers, rozen, Hydrangea , Viburnum, ....
- Groen: een busseltje Beregras, soepele takken van Vinca, Jasminum, klimop,...


Tip:
Men kan ook omgekeerd tewerk gaan door de bol te bekleden met bladeren (groot hoefblad, pluimpapaver, lavendel ....) en de maskerade te voorzien van buigzame bloemen. (Calla, Ornitogalum,...)

UITWERKING

Vul de vaas met nat steekschuim tot 2 cm onder de rand.
Laat de oasisbol voldoende water opzuigen, vlak hem onderaan iets af en zet de bol vast in het steekschuim van de vaas met behulp van stokjes.

Besteek de bol met anjers (of andere bloemen) zo compact mogelijk zodat je een grotere bol krijgt, nu echter een bol van prachtige bloemen!

 

Maak dat de bol mooi rond bestoken is met de anjers, wanneer dit gebeurd is kunnen we starten met het tweede deel: de maskerade

Naar gelang de keuze: soepele grassen (takken) of bloemen, steekt men deze onderaan de bol in het steekschuim. Bindt en steek het materiaal zodanig dat er een tweede doorkijkbol ontstaat. 

Indien het vlechtwerk niet vlot, kan men door middel van sierdraad het samenbinden vereenvoudigen.

Wanneer beide delen gerealiseerd zijn kan men de boord tussen bol en vaas afwerken met behulp van mos. Zo verkrijgt men een rustpunt tussen vaas en bloemen.

Dit bloemstuk staat altijd mooi, het kan indrogen (nagenieten!), het past in vele interieurs, zowel klassiek als modern. Het is misschien niet de meest eenvoudige schikking maar het bekomen resultaat is prachtig en zeg nu zelf, net zoals in dit bloemstuk zetten we allemaal wel eens een masker op en dat is ook niet altijd zo vanzelfsprekend !

#172Wilfried Van Hecke

Auteur: Wilfried Van Hecke

Terug naar boven icoon