Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloempotten_vorstbestendig

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 3 december 2021

Bloempotten en de beplanting in de winter beschermen tegen de vorst en oostenwind

Bloempotten in de winter

Potten verzorgen tijdens de winter
Bloempotten hebben vaak prachtige tekeningen of vormen en gaan de planten en bloemen die erin staan nog meer sierwaarde geven.
Het is belangrijk dat de potten ook deze winter goed doorstaan zonder barsten en scheuren. Zowel de stenen bloempotten als potten uit plastiek. Laat ze daarom niet in de hevigste vrieskou staan!

Vorstbestendig
Sommige potten zijn vorstbestendig, maar de meeste niet. Dit staat ook duidelijk vermeld op de potten en dat kun je daarenboven ook vaak merken aan de verkoopprijs die een stuk hoger is… hou hiermee rekening indien de potten de hele winter buiten moeten blijven staan. Deze soort potten zijn speciaal gemaakt om in dergelijke omstandigheden te kunnen functioneren.

Steen of plastiek?
Maakt niet uit, want beiden zijn ze breekbaar na het broos worden door vorst. Stenen potten zullen niet zo vlug gaan barsten, al is de kans vrij groot bij grote vriestemperaturen. Grondstoffen zoals plastiek gaan vrij snel broos worden bij lage temperaturen waardoor ze gaan splijten of breken. Welk materiaal je dan ook verkiest, zorg ervoor dat de pot vorstbestendig is tenzij je hem in de winter binnen zet.

 

Opbergen?
Een oplossing is dan ook alles opbergen bij positieve temperaturen en pas terug bovenhalen in het voorjaar. Zo heb je jarenlang plezier aan deze toch wel siermakende voorwerpen. Maak ze schoon vooraleer je ze opbergt zodat je met een nieuwe start de lente kan ingaan. Je kunt ze natuurlijk ook gaan beschermen met een vernislaag, maar veelal zal dit de schoonheid van de pot wegnemen.

Indien de potten te groot en te zwaar zijn om in de winter op te bergen hou er dan rekening mee dat de planten die gedurende de winter in potten staan kwetsbaarder zijn aan hun wortelgestel voor de vorst. De vrieskou kan de wortelkluit veel sneller doorvriezen dan dat de plant ik de volle grond zou staan. Het is bij potten die in de winter buiten blijven staan dan ook aangeraden om noppenfolie rondom rond in de binnenkant van de pot te doen. Als de potgrond uitzet door de vorst zullen de met lucht gevulde plastiekbubbels dit opvangen waardoor de druk niet op de pot zelf komt te staan. Zorg ook voor een goede afwatering vooraleer er de potgrond en planten in te doen. Bij hevige vorst kun je rond de buitenkant van de potten ook nog een extra isolatie aanbrengen met noppenfolie of een vliesdoek. Deze laatste kan ook nuttig zijn om de planten te beschermen tegen de uitdrogende oostenwind.


Breng noppenfolie aan rondom de binnenkant van de terraspot.

Decoratieve potten
Je hebt ze ook in vele vormen en kleuren maar de typische oude, cottage stijl je kunt ze ook zelf maken!
Neem een stenen pot en borstel ze in met melk. Melk? Ja, want melk wordt zuur waardoor er zich algen en mossen gaan vestigen.
Je kunt ook zelf mos aanbrengen en de potten op een schaduwrijke plaats zetten. Zo heb je zelf jouw cottage stijl in de tuin gebracht!

 Hou jouw potten dus netjes en vorstvrij in de winter, dit voorkomt vele problemen!

#1333

Auteur: Angelo Dorny