Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemkool_recepten_bloemkoolsoep

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 17 juli 2019

Recepten voor bloemkoolsoep

Bloemkool
Bloemkolen hebben een gelijkmatige witte of lichte crème kleur en het blad oogt frisgroen. De bloem is gelijkmatig van vorm over de ganse oppervlakte en heeft een vaste korrelstructuur.
Verwijder de bladeren en de meest harde gedeelten van de stronk. Was de bloemkool onder stromend water. Om insecten te verwijderen de bloemkool met de stronk naar boven 10 minuten in gezouten water leggen.

Bloemkolen zijn verkrijgbaar van april tot december. Het hoofdseizoen valt in de maanden mei tot oktober.
De sortering gebeurt op basis van de omtrek van de bloem en de kwaliteit. Standaard worden bloemkolen in blauwe EPS-kisten verpakt. Andere verpakkingen worden geleverd op aanvraag van de handel.

Bloemkolen worden het best bewaard bij een temperatuur van 1 °C (min 0 - max 5 °C) met een relatieve vochtigheid van 95 à 100%. Bewaar de kool in een open zak of in papier gewikkeld om uitdrogen te voorkomen. Liefst in een koele berging of beter nog in de koelkast.
Bloemkool bevat gezondheidsbevorderende stoffen (glucosinolaten) die bepaalde vormen van kanker zouden helpen te voorkomen. Bloemkook is ook rijk aan vitamine C.

Tip
Bereid bloemkool naar keuze in zijn geheel of in niet te kleine roosjes. Door met de vork in de kool te prikken kan men nagaan of de kool voldoende gaar is. Gebruik het kookvocht bij voorkeur als basis voor de saus. Bloemkool is onmisbaar in een groentekrans. Verwerk de kern en de stelen van de bloemkool tot soep of puree. Bloemkool kan niet alleen gekookt verbruikt worden maar is ook lekker in koude bereidingen en in kleine stronkjes bij het aperitief met een lekkere dipsaus.

Soorten bloemkolen:

  • witte bloemkool
  • groene bloemkool
  • torentjesbloemkool of Romanesco
witte bloemkool groene bloemkool torentjesbloemkool of Romanesco

Bloemkoolsoep
De bloemkool reinigen, wassen en in roosjes verdelen. De prei reinigen, wassen en in zeer fijne ringen snijden.
De helft van de boter verwarmen en hierin de bloemkoolroosjes en driekwart van de prei bakken gedurende 3 minuten. De bouillon toevoegen en op een zacht vuurtje laten sudderen tot de groenten gaar zijn.
De soep doorsteken en op smaak brengen met zout en peper.
De korsten van het brood snijden en de broodsneetjes in driehoekjes verdelen.
De rest van de vetstof heet laten worden in een braadpan, het kerriepoeder toevoegen, goed mengen en hierin de stukjes brood bakken.
De soep afwerken met de room en de rest van de preiringen. De croûtons apart opdienen zodat ze knapperig blijven.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 Flandria bloemkool
  • 1 Flandria preiwit
  • 20 g boter (bakboter)
  • 1.25 dl bouillon
  • peper
  • zout
  • 4 sneetjes wit brood
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 dl room

Bloemkoolsoep met grijze garnalen
Alle groenten klein snijden en aanstoven in boter. Overgieten met de kippenbouillon en kruiden naar smaak met peper en zout.
De soep pureren met de staafmixer en ze door een zeef gieten.
De verse room en de garnalen erdoor roeren en kort laten doorwarmen zonder te koken.
Bestrooien met gehakte peterselie en meteen serveren.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 Flandria bloemkool
  • 3 aardappelen (Bintje)
  • 2 uien
  • 2 Flandria preiwitten
  • 1 stengel Flandria bleekselderij
  • peper en zout
  • 15 dl kippenbouillon
  • 1 dl room
  • 250 g noordzeegarnalen (gepeld)
  • 50 g bakboter
  • 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
#2487

Bron: Lava