Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemenweide_zaaien

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 25 juni 2022

Bloemenweide aanleggen: praktisch, plaats, soorten bloemen, zaaien...

Een bloemenweide of bloemenakker:

Een bloemenakker is een naakt en verstoord stuk grond dat je inzaait met een mengsel van fraaie zogenaamde akkerkruiden. Dat zijn in hoofdzaak een- en tweejarige pioniersplanten.

Praktisch

Net zoals echt akkerland, moet een bloemenakker met eenjarige soorten jaarlijks verstoord worden. Leuke en succesvolle soorten voor eenjarige bloemenakkertjes zijn onder meer klaprozen, korenbloemen, echte kamille en gele ganzebloem.

Een bloemenakker met vooral tweejarige soorten, verstoor je uiteraard pas na twee jaar of je mist je bloei volledig! Tweejarige mengsels bevatten bijvoorbeeld teunisbloemen (zie foto), slangekruid, grijskruid, honingklaver, toortsen, wilde peen, fluitenkruid….

Om toch elk jaar bloeiende planten te hebben, is het interessant een mengsel van tweejarigen te combineren met eenjarige soorten.

De grootte van de bloemenakker bepaalt hoe je hem verstoort. Je kunt harken of spitten, ploegen of frezen.

In elk geval werk je de bodem best om in de herfst, net na de eerste vorst. Dan heb je de meeste kans dat de planten zaad gevormd hebben. Bovendien kiemen vele soorten al in de winter.

Wanneer wel / wanneer niet?

Bloemenakkers hebben behoefte aan voldoende zon.

Dankzij je voorbereidende werk en je schetsen heb je echter een goed idee van een eventueel geschikte plaats.

Op te voedselrijke grond is een experiment ‘bloemenakker’ waarschijnlijk gedoemd om te mislukken. Zeer snel zal onze akker immers gekoloniseerd worden door ruigtekruiden.

Zaaien is plezant, maar laat je niet verleiden het ook buiten je tuin te doen. De natuur is geen tuin.

Bloemen kiezen:

Kiezen voor inheemse planten, geeft goede garanties op succes en je doet onze inheemse fauna een plezier! Een beperkt aantal exotische soorten kan uiteraard geen kwaad.

Kies je variëteiten van onze wilde plant, dan 'enkelbloemige' variëteiten. Dit zijn planten waarvan de bloemen compleet zijn (met meeldraden, stijl en nectarklieren)

Bij 'gevuldbloemige variëteiten' (ook wel cultivars genoemd) is de bloem zelden compleet. Ze bieden dus geen voedsel en geen zaden voor de vogels. Koop geen mengsels waarin alles door elkaar zit: meerjarige graslandkruiden en eenjarige akkerkruiden vragen een heel verschillend beheer.

#793
Terug naar boven icoon