Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloementapijt_begonia_bloemen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 29 juli 2021

Bloementapijten met begonia's 2008 te bewonderen in Brussel, Antwerpen, Tongeren, Waregem, Poperinge,...

bloementapijten met bloemen van begonia's te bewonderen.


Traditiegetrouw worden er in augustus begoniatapijten gelegd in enkele steden.

Het gaat om volgende steden:

  • Brussel, Grote Markt, 14-17 augustus
  • Tongeren, Stadhuisplein, 22-24 augustus
  • Poperinge, 19, 20 en 21 september
  • Antwerpen, Meir, 21 september
  • Houthulst, 28 september

Ook aan de Belgische ambassade in het Poolse Warschau zal een bloementapijt gelegd worden. Het is te bewonderen van 29 tot 31 augustus.

Kleurenvariaties
Begoniatapijten zijn tijdgebonden kunstwerken, uitgevoerd met vers geplukte bloemen die variëren in kleur: van donkerrood tot wit, inclusief koperachtig rood en scharlakenrood, zalmrose, oranje en geel.
Het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners legt de bloementapijten en kan hiervoor bogen op meer dan vijftig jaar ervaring.
De meest bekende tapijten zijn deze op de Brusselse Grote Markt. Andere steden die reeds één of meerdere bloemenmozaïeken op hun palmares hebben, zijn o.m. Gent, Leuven, Tongeren, Tienen, Zottegem, Brugge, Blankenberge, Durbuy, Koksijde en Sint-Truiden.

Vrijwilligerswerk
Een bloementapijt leggen zoals dat op de Grote Markt in Brussel vergt gewoonlijk 5 à 6 uur voor zo’n 800.000 bloemen. Hiervoor zijn 80 vrijwilligers in de weer.
De architect van het bloementapijt in Brussel is Mark Schautteet. Als thema werd dit keer gekozen voor Franse motieven uit de 18de eeuw.
Het tapijt wordt gelegd op 14 augustus en is te bezichtigen tot 17 augustus.


Begoniatapijt Polen
Het begoniatapijt dat voor de Belgische Ambassade in Warschau wordt uitgelegd, is 400 m² groot. Voor de realisatie ervan worden 120.000 Vlaamse begoniabloemen gebruikt.
Binnenin de Ambassade zal de centrale traphal versierd worden met Vlaamse sierteeltspecialiteiten en in het ontwerp van het tapijt zelf wordt ook laurier als een typisch Vlaams sierteeltproduct gebruikt.
Het ontwerp van het begoniatapijt is van de hand van de heer Mark Schautteet. Mark Schautteet was in de jaren ’70 assistent van de h. Stautemas, de eerste persoon in ons land die een bloementapijt ontwierp. Na zijn dood in 1998 nam Mark de fakkel helemaal over. Dankzij zijn opleiding als graficus en omwille van zijn tekentalent is zijn medewerking aan de tapijten niet alleen heel belangrijk, maar ook heel precies.

Het begoniatapijt in Polen is pas het zevende tapijt dat in het buitenland wordt uitgelegd.
Voorheen schitterden Belgische begonia’s in Oostenrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland (2x) en Duitsland.


België koploper in begonia’s
De begonia is gelinkt aan de Gentse regio. Vandaag zijn er ongeveer 40 bedrijven, doorgaans familiebedrijven, die op een oppervlakte van + 120 ha, samen jaarlijks + 35 miljoen knollen produceren, goed voor 60% van de wereldproductie. Ongeveer 95 % van deze productie wordt geëxporteerd, waarvan 15 à 20% naar het Verenigd Koninkrijk, 10% naar de USA, 10% naar Frankrijk, 10% naar Duitsland, 5% naar Japan en verder ook naar Portugal, Spanje, Griekenland, Italië en de Skandinavische landen.
Opmerkelijk is ook de groeiende export naar Centraal- en Oost-Europa. Reeds 10 à 15% van de Belgische export gaat naar Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Rusland…..

µ

Langbloeier
De knolbegonia is een dankbare sierplant voor kleine en grote tuinen, terrassen en bloembakken, ja zelfs voor grotere parken. De begonia leent zich zéér goed voor het gebruik in hanging baskets. De variatiemogelijkheden in kleur (witte, gele, oranje, rode, donkerrode, roze, zalm- en koperkleurig), bloemvorm en bloeiwijze zijn divers. Een ander belangrijke troef is de lange bloei van begonia: van half juni tot bij de eerste vorst.

Bron: Vlam

Begonia's op onze website:

Begonia's als kuipplant, terrasplant of als perkgoed.
Daarvoor gebruikt men meestal de waterbegonia's (Begonia semperflorens) of de knolbegonia's ... Geef nooit vloeibare - en of korrel meststof aan de begonia, ...

Begonia rex - bladbegonia als kamerplant met mooie bladeren ...
Begonia rex - bladbegonia is een kamerplant met opvallende bladeren die gemakkelijk te vermeerderen

 

Begonia semperflorens - waterbegonia in onze online plantengids.

#1618