Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemenmarkt

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 3 juni 2020

Even over de markt

Maandenlange voorbereidingen voor het organiseren van de jaarlijkse ‘Fètes des Plantes`. Alle exposanten moesten worden aangeschreven en de kavels werden eerlijk verdeeld. De donatie van de gemeente was goed voor het drukken van posters en flyers die wij, clubleden, afgaven in winkels en op de weekmarkt op enkele kramen neerlegden. Eén plantenverkoper was boos en wilde geen folders op zijn kraam, omdat hij niet was uitgenodigd voor het jaarlijkse evenement. Oeps!
Honderden folders stopten we onder de ruitenwissers van auto’s die geparkeerd stonden op pleinen en in straten. ‘Komt allen’. De dag voor aanvang bouwden enkele leden van onze tuinclub de kramen op. Op de dag zelf waren zij rond zes uur weer present. Onze penningmeester, tijdelijk marktmeester kreeg het gekissebis over zich heen over stroomtoevoer, of een exposant die zijn twintig meter te ruim nam, ten koste van zijn concurrerende buurman voor een dag.

Veel leden bakten een taart die we per punt verkochten met of zonder koffie, limonade of bier, om de clubkas aan te vullen. Weer anderen verzorgden een tombola met prijzen voor twee trekkingen die dag. Ook hadden we een stand waar twee leden de kinderen bezig hielden met allerlei opdrachten. De voorzitter en nog een paar leden waren druk in de weer met de plantenbeurs. Er werd veel geruild die dag. De marktmeester keek eens bezorgd naar dat ene wolkje in de blauwe lucht. De dag ervoor regende het immers. Het bleef droog. Gonzend van bedrijvigheid vormde de markt een kleurig spektakel met op de achtergrond een sprookjesachtig kasteel.

Tegen zessen ging het gebak gratis weg. De exposanten ruimden hun kratten koopwaar weer in hun busjes. Wij waren moe van de lange dag, van het praten, staan en lopen. Ik kocht op de valreep nog een ceanothus in bloei voor we naar huis reden.

Volgende week is er een Floralies in een ander dorp twintig kilometer verderop. Niet door ons georganiseerd, dus geen beurs of tombola. Ook geen kasteel als achtergrond. Voor die markt moet de bezoeker entree betalen, tenzij er een bloem is die jouw voornaam heeft. Er bestaat vast geen tulp ‘Jeanine’ of een andere bloem met mijn naam, maar ik zal ongetwijfeld naar die markt gaan. Gewoon als betalend bezoeker, want het is vast hier of daar moederdag of ik zoek gewoon een pinksterblom. Om heerlijk tussen al dat moois slenteren in de zon heeft trouwens geen excuus nodig. Ergens koffie nemen met wat lekkers erbij, later een snack en tegen dat we weer naar huis gaan toch nog wat plantjes meenemen. Vaste prik. Maar nu heb ik even genoeg van de lange plantendag die achter de rug is. Het is er erg druk geweest en voor mijn gevoel heb ik mijn marktaandeel wel weer geleverd.  

#1481

Auteur: Jeanine Leytens