Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemen_voor_valentijn


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Bloemen voor valentijn

Bloemen voor valentijn 14 februari
Bloemen voor valentijn 14 februari

Zeg het met bloemen

“Als je iemand in het hart wil raken, dan is er niets dat zo goed past dan bloemen“, zegt floriste Annemie Duchateau uit Sint-Truiden. “Vandaar dat ik de slogan ‘zeg het met bloemen’ nog altijd de allerbeste vind.”
Annemie heeft een bloemenzaak in Sint-Truiden en is eveneens voorzitter van de Koninklijke Unie van Floristen in België (KUFB). Zij ziet in de aanloop naar Valentijn, net als haar collega-floristen, alle lagen van de bevolking in haar bloemenzaak langskomen.
Ook op leeftijd valt geen grens te trekken. Van tieners tot bejaarden, allemaal willen ze met bloemen of bloeiende kamerplanten hun diepe gevoelens voor hun geliefde kenbaar maken.
“En vergeet niet,” voegt ze eraan toe “dat er ook heel veel vrouwen zijn die voor hun partner bloemen kopen. Het zijn zeker niet alleen vrouwen die bloemen krijgen.”

75% meer bloemen en planten geveild

Valentijn betekent een boost voor de bloemenverkoop. Op Euroveiling, dé draaischijf van de bloemenhandel in ons land, worden tijdens de week van Valentijn rond de 2.500.000 stuks bloemen en planten geveild. Tijdens een normale week in februari ligt dit cijfer rond de 1.400.000 stuks. Dit betekent een stijging van 75%.

Agora, een belangrijke groothandel in snijbloemen, planten en benodigdheden, met 8 verkoopsfilialen verspreid over heel België, verkoopt tijdens de Valentijnweek meer dan 2 miljoen stuks (stelen) bloemen aan hun klanten-vakfloristen. Dit is het dubbele van een normale verkoopsweek in de bloemensector. 

Bij de floristen is het een komen en gaan van klanten. Daarbij koopt zeker niet iedereen op de dag zelf een boeket. Ook de dagen voor Valentijn is het opmerkelijk drukker bij de florist. Vooral oudere klanten kopen hun boeket liever voor de grote drukte.

De floristen zien erop toe dat hun bloemen zo vers mogelijk zijn en zorgen ervoor dat een boeket extra mooi verpakt is, waardoor het een meerwaarde heeft.

Niet alleen rood

Rood is de kleur van de liefde en die kleur primeert bij Valentijn. Echter, de meest verkochte roos op Euroveiling tijdens de week van Valentijn is de witte Avalanche. Daarvan gaan er niet minder dan 100.000 de deur uit.
Maar er is duidelijk meer dan rood alleen. Wit, pasteltinten en groensoorten winnen aan populariteit. Lichte schakeringen van lila en roze zijn de nieuwste trend. 

Roos op eerste plaats

Wat snijbloemensoorten betreft, blijft de roos op kop staan, maar ook daar zijn er verschuivingen aan de gang. De sterke vraag naar rozen drijft de rozenprijs omhoog waardoor de interesse verruimt naar andere soorten. “Een goede zaak”, meent Marijke Walbers, algemeen secretaris van KUFB. “Er zijn zoveel bloemen die je kan geven: gerbera, anthurium, tulpen, amaryllis, anemoon, ranonkel, alstroemeria, heerlijk ruikende freesia, lelies en de nieuwe kleuren rode anjers gaan heel vlot weg bij Valentijn.” 

Bij groothandel Agora is de tulp de best verkochte bloem na de roos tijdens de Valentijnperiode. Agora stelt ook een grote interesse voor gemengde boeketten vast. Een mix van rozen, tulpen, gerbera's, groensoorten, ... in rode en rozerode tinten bijvoorbeeld doet het erg goed.

Uit consumentenonderzoek uitgevoerd door OIVO blijkt dat 32% van hen die iets geven met Valentijn bloemen schenken. Rozen, orchideeën, aronskelken en lelies zijn de grootste klassiekers. 

Euroveiling kent in de week van Valentijn een rozenaanvoer van 650.000 stuks, wat 80% meer is dan de rozenaanvoer tijdens een normale week in februari (ongeveer 360.000 stuks). De gemiddelde rozenprijs is in de Valentijnperiode 30% hoger tegenover een gewone week in februari.

België telt ongeveer 30 rozentelers en zij zijn goed voor 60% van het rozenaanbod op Euroveiling. Van de 40% rozenimport komt een steeds groeiend aandeel uit Kenia.

Verleng het uitstalleven van je boeket

Je hebt extra lang plezier van je boeket als je volgende richtlijnen in acht neemt:

  • Bloemen dienen zo vers mogelijk te zijn. Koop je boeket daarom in een bloemenhandel die nagenoeg dagelijks verse bloemen aankoopt.
  • Neem een proper geboende vaas en fris water. Dit lijkt evident maar er wordt vaak tegen gezondigd. Een kraaknette vaas is echter uiterst belangrijk.
    Voeg het zakje snijbloemenvoedsel toe dat u kreeg bij de florist.
  • Verwijder alle bladeren die in contact komen met het vaaswater. Snij met een scherp mes de stelen schuin af (niet knippen).
  • Vermijd een zonnige plek voor uw boeket. Ook tocht is niet goed.
  • Zet uw boeket ver van de verwarming.
  • Ververs het water af en toe en knip de stelen op dat moment schuin bij. 

De oorsprong van Valentijn

Historici zijn het niet met elkaar eens hoe het allemaal begonnen is. 

Volgens de Romeinse legende werd een jonge Romein Valentinus vanwege zijn geloof (Christendom) gevangengezet en ter dood veroordeeld. Hij raakte tijdens zijn gevangenschap bevriend met de blinde dochter van de gevangenisbewaarder. Hij werd verliefd op haar. De nacht voordat hij overleed schreef hij een afscheidsbrief voor haar, waarin hij het ondertekende met "From your Valentine (Van je Valentijn)". De volgende dag is zijn doodstraf voltrokken, 14 februari van het jaar 269 na Christus. 

De woorden "Van je Valentijn" stonden voor vriendschap en liefde. Valentijn werd later het universele symbool voor liefde en romantiek. 

Honderden jaren later in de vijfde eeuw, vereerden de Romeinen Juno, de heidense god van de liefde en het huwelijk op 14 februari. Tijdens de viering schreven mannen de namen van de vrouwen op en stopten dit in een grote urn. Zij trokken één voor één een briefje uit de urn en moesten met de vrouw trouwen die zij getrokken hadden. 

Rond 498 na Christus, verklaarde Paus Gelasius 14 februari als St.Valentijn. De dag om de martelaar Valentinus te eren en zo een einde te maken aan de heidense viering. 

In 1913 kwam Hallmark Amerika met de eerste Valentijnskaarten. Intussen is de traditie in Europa ook al decennia geworteld.

#2872
Terug naar boven icoon