Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemen_op_wielen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 16 oktober 2021

Fleurago: een substraatloos mobiel teeltsysteem voor eenmalige snijbloemen zoals snijchrysanten

Europa is niet alleen de belangrijkste vernieuwer en leverancier ter wereld van veel bloemsoorten. Ook op het gebied van teelt- en oogstsystemen komt het meeste hier vandaan.

De noodzaak tot energiebesparing, minimalisering van afval en automatisering hebben onderzoekers op het spoor gezet van de teelt van snijbloemen op water in beweegbare systemen. Hierdoor is er naast het gemakkelijk te zuiveren water, geen sprake meer van afval van substraat. Door de teeltinstallatie uit de kas te rijden om machinaal te oogsten is de ruimtebenutting in de kas veel groter. Er zijn namelijk nauwelijks nog paden nodig.

Een andere optie is de teeltinstallatie in de kas te laten en een automatisch oogstsysteem in de kas te brengen en daarmee volautomatisch de takken te oogsten. Deze systemen zijn vooral interessant voor gewassen die in één keer worden geoogst zoals snijchrysanten.


Snijchrysant

Omdat volgens de onderzoekers het substraat een probleem blijft, gaat men ervan uit dat er uiteindelijk een systeem moet worden ontwikkeld waarbij de wortels in water hangen. In diverse deelonderzoeken is al aangetoond dat een maximale opbrengst wordt behaald bij systemen met voldoende luchtdoorvoer rond wortels die in een voedingsoplossing hangen. Inmiddels worden op een onderzoeksinstituut uitgebreide proeven gedaan voor het project dat de naam ‘Fleurago’ meekreeg.


Fleurago: een substraatloos mobiel teeltsysteem voor eenmalige snijbloemen zoals snijchrysanten

De aanstaande verandering van teelsystemen heeft ook gevolgen voor de veredelaar en vermeerderaar van de betreffende gewassen. Het is waarschijnlijk dat met de nieuwe teeltsystemen de beworteling van de stekken niet meer in de bekende perspotjes zal plaatsvinden, maar ook op water.

#1334