Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemen_fotograferen_deel_2


https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 mei 2022

Tips voor het fotograferen bij bloemen deel 2

In navolging van het eerste artikel over fotograferen van bloemen geven we hieronder 10 extra tips om ervoor te zorgen dat u details uit uw tuin nog beter tot zijn recht laat komen.

Voor deze tips hoeft u geen professionele fotograaf te zijn of duur materiaal te hebben. Aaf en toe bent u wel beperkt wanneer u met een klein toestel of gsm foto’s neemt. Maar hoe u het ook bekijkt de compositie is onafhankelijk van de materiaalkeuze. Met onderstaande tips zult u ongetwijfeld al verder komen.

TIP 1: Fotografeer bloemen bij een bewolkte dag
Op zonnige dagen is het meestal niet aangeraden om bloemen (of andere zaken) van kortbij te fotograferen. De contrasten tussen delen die direct zonlicht hebben en delen die in de schaduw zitten zijn veel te groot. Dit komt doordat de zon eigenlijk een zeer kleine lichtbron is (alhoewel de zon zelfs bijzonder groot is, maar de afstand zorgt ervoor dat de oorsprong van het licht uit 1 punt komt).  Bij een bewolkte hemel wordt dat licht diffuus en komt het van alle kanten, waardoor schaduwen erg vervagen en dus een zachter beeld opleveren.

bloemen fotograferen in tegenlichtTIP 2: Tegenlicht geeft verrassend (mooie) effecten
Een vaak gehoord cliché is om nooit te fotograferen in tegenlicht. Dit is niet geheel waar, het klopt wel dat u nooit recht naar de zon mag fotograferen uit veiligheidsoverwegingen, omdat de sensor in uw camera kan worden aangetast. Bij een digitaal toestel met een lichtgevoelige sensor, zijn zeer kleine kristallen die het licht opvangen en vertalen naar digitale waarden. Wanneer daar rechtstreeks zonlicht opkomt zullen die kristallen hetzelfde effect hebben als een vergrootglas en schade aanbrengen aan de sensor zelf. Als regel kunt u stellen dat als u zelf met het blote oog rechtstreeks in de zon kan kijken gedurende 30 seconden, dan is het veilig voor uw camera om ook de zon in beeld te nemen (bijvoorbeeld zonsop- of ondergang, maar niet midden op de dag).
Is het zonlicht te fel, dan kunt u wel nog steeds in tegenlicht fotograferen, maar zorg dat de zon zelf nooit rechtstreeks in de zoeker kan schijnen.
In tegenlicht zult u meestal wel moeten overschakelen naar een handmatige lichtmeting, want als u de camera laat beslissen op welke sluitertijd en diafragma de foto moet nemen, zult u vaak uitkomen dat de omgeving goed is belicht, maar het eigenlijke onderwerp veel te donker is.

TIP 3: Beweging – let op voor wind
Er zijn maar weinig windstille dagen in België of Nederland. U moet er dus altijd rekening mee houden dat (zeker wanneer u echt gedetailleerd wil fotograferen) de bloem nooit 100% zal stilstaan. Dit is van belang wanneer u met tragere sluitertijden werkt (1/60 of trager).

In de ochtend is er meestal minder wind, dus dat geeft u een voordeel. Als er toch storende wind is kunt u die tegenhouden door de bloem te “omkaderen” met een stuk karton die u niet in beeld brengt.

Tip 4: Kom dichterbij
Bloemen van heel dichtbij fotograferen geeft vaak een echt wow-gevoel. Echter niet iedere lens kan van zeer dichtbij fotograferen. Werkt u bijvoorbeeld met standaard telelens (70-300mm) dan is de kortste scherpstelafstand ongeveer anderhalve meter. Om dit probleem op te lossen kunt u gebruik maken van close-up filter (die werkt als een soort verglootglas) of u kiest ervoor om een macro-lens te gebruiken die sowieso een veel kortere focusafstand heeft.

compositie bij tuinfotografieTIP 5: Voor, boven, onder, achter, naast, …
Probeer ook andere invalshoeken te zoeken dan wat natuurlijk of vertrouwd is. De bloem van onder naar boven in beeld nemen, kan ook voor speciale effecten zorgen, zeker wanneer de bloem nog sterk licht-doorlatend is.

TIP 6: Voorkom storende achtergronden
Zoals bij iedere foto maakt of kraakt de achtergrond het beeld. Probeer een standpunt te zoeken waarbij de achtergrond niet chaotisch is of storende elementen bevat.

TIP 7: Fotografeer met weinig scherptediepte
In regel kunt u stellen dat hoe kleiner de sensor van uw toestel, hoe minder wazig de achtergrond is (en dus hoe sneller die als storend kan ervaren worden). Full-frame camera’s hebben een grote sensor waardoor de achtergrond zeer snel wazig wordt. Daardoor komt het onderwerp goed uit.
Het effect van een wazige achtergrond treedt ook sneller op wanneer u gebruik maakt van een telelens.

dieptelagen bloemen fotograferenTIP 8: verschillende dieptelagen
Probeer ook eens de bloem scherp in te beeld te nemen waarbij zeer dicht tegen de lens een ander (kleurrijk) object zeer wazig tevoorschijn komt. Dit creëert een dieptegevoel en voelt aan als candid camera. Dit zorgt voor een onbewuste nieuwsgierigheid bij de kijker.

TIP 9: Focus
Zorg ervoor dat de bloem of tenminste 1 detail ervan scherp in beeld is gebracht. Weinig licht vraagt vaak om hogere sluitertijden, die niet altijd uit de hand kunnen worden genomen (anders ontstaat er opnieuw bewegingsonscherpte). Gebruik dan een statief. Let ook op bij automatische focus dat de camera wel de bloem gebruikt om scherp te stellen. Zoniet kunt u altijd de manuele scherpstelling gebruiken zodat u alsnog het gewenste detail scherp in beeld kan brengen.

TIP 10: Gebruik van reflectiescherm
Als uw bloem in de schaduw zit (van andere struiken bijvoorbeeld) kunt u met behulp van een reflectiescherm of een groot vel wit papier of witte isolatieplaat, de bloem ophelderen met het natuurlijke omgevingslicht.

#4059Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon