Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloemen_drogen_pioenen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

Bloemen drogen van pioenen om een creatief bloemstukje te maken

Bloemstukje maken met gedroogde bloemen van pioenen.

Zo ga je te werk om zelf bloemen van jouw pioenen te drogen:

De “volle” pioenen droog ik meestal met de stelen er nog aan. Ik laat ze eerst tijdens enkele warme dagen omgekeerd in de serre gewoon aan een draad hangen. Daarna worden ze verder gedroogd in de garage aan een waslijn. Wanneer je de pioenen knipt als ze open staan, vallen die niet meer open door ze op die manier hangend te drogen. Je moet de bloemen dan wel plukken als ze mooi vol open staan en zeker omgekeerd hangen. De bloemen zullen niet willen drogen als ze al aan het einde van hun bloeitijd zijn.


Goed gedroogde bloemFoutief gedroogde bloem

Op dezelfde wijze kun je ook rode rozen of zelfs anjers drogen.

Bloemen zoals rozen, anjers en pioenen kun je ook in goedkoop zeeppoeder laten drogen. Eerst een bodempje waspoeder, dan voorzichtig de bloemen er in leggen en opnieuw een laagje waspoeder. Zo ga je verder laag om laag. Maar dit is dan wel een methode van drogen van bloemen met een korte stengel om bv later in grijs steekschuim te verwerken (bloemstukjes met droogbloemen) of te verlijmen met koudlijm. Ik heb zelfs ooit zinnia's (toch een niet gevulde bloem zoals bovenvermelde (maar open platte bloem) op die manier gedroogd, als je die bloemen verwerkt met koudlijm lukt het prima.

 

 

Gedroogde pioenen in sponsvormig recipiënt

Dit stuk kan als tafelstuk gebruikt worden, omdat je voor een tafelstuk niet hoger dan 25 cm mag gaan. Je gasten moeten immers zonder veel hinder met elkaar kunnen praten.

Materiaal: Het is een recipiënt van sponsachtige vormen hetgeen ooit aan elkaar gelijmd werd met een lijmpistool. Je kunt hierin verse bloemen verwerken door in de holten (die je nog wat kunt vergroten) bloembuisjes te steken.


sponsvormen

Het recipiënt werd opgevuld met de zelf gedroogde pioenen. Heb je hier of daar een afgebroken bloem of kleine bloemknop , kun je het ook gewoon met koudlijm op het recipiënt lijmen.

Succes er mee en dat je er lang moge van genieten.

#1087