Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloembollen_planten_oktober

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 24 juli 2021

Herfstklusje voor fleurig voorjaar

Het najaar is dé tijd om aan de slag te gaan als je in het voorjaar wilt genieten van een kleurrijke tuin met tulpen, narcissen, blauwe druifjes en hyacinten.
Oktober en november zijn de beste maanden om lentebloeiende bloembollen te planten. Het is een eenvoudig herfstklusje en vanaf januari verschijnen de eerste bloemen!

planten van bloembollen is niet moeilijk
Het planten van bloembollen is kinderlijk eenvoudig

Vuistregel
Bloembollen planten is kinderlijk eenvoudig. In een mum van tijd zitten de bollen in grond. De vuistregel is dat een bloembol (met het puntje omhoog) twee keer zo diep wordt geplant als de bol hoog is. Is de bloembol vijf centimeter hoog dan wordt de bol dus ongeveer tien centimeter diep geplant. Vanaf januari verschijnen de groene puntjes boven de grond en nog wat later de eerste bloemknoppen.

bloembollen planten in het najaar
Bloembollen planten doe je twee maal zo diep als de bol hoog is.

Natuurlijk
Om een natuurlijke lente-uitstraling in de tuin te creëren is het leuk om verschillende soorten en kleuren tulpenbollen in een mand of emmer te mixen en op willekeurige plekken in de tuin uit te strooien en te planten. Zo is het verrassingseffect in het voorjaar optimaal!

Bloeitijd
Elke bloembol heeft zijn eigen bloeitijd. Op de meeste verpakkingen staat aangegeven wanneer dat is.
In januari bloeien bijvoorbeeld winterakonieten en sneeuwklokjes gevolgd door krokussen en irissen in februari. De eerste narcissen, hyacinten en blauwe druifjes laten zich in maart zien. Tulpen bloeien in april/mei en sieruien sluiten het bloembollenseizoen in juni af.

#2672

Bron: IBC