Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloembol_mythes

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 28 januari 2021

Bloembol mythes: 5 mythes over 5 bloembollen

De tulp is niet de enige bloembol waarover veel verhalen zijn geschreven. Elk bolgewas heeft min of meer haar eigen mythe. En ieder verhaal heeft een kern van waarheid! Duidelijk, is dat deze bloemen met hun exotische kleuren verhalen uitlokken uit verre landen van vroegere tijden met romantische achtergronden.

 

We zullen 5 mythes over 5 bloembollen vertellen

 

 

Hyacint-mania
De naam van deze bloembol komt uit de Griekse mythologie. Hyacinthus was een mooie atleet die werd aanbeden door Apollo. Tot Apollo's verslagenheid werd Hyacinthus dodelijk verwond tijdens een wedstrijd bij het discus werpen. Uit het bloed van Hyacinthus bloeide een bloem die later de hyacint werd genoemd. De tulp was niet de enige bloem met massahysterie, ook de hyacint deed hieraan mee, al was het in mindere mate. In het begin van de 17e eeuw werden tulpenbollen voor hele absurd hoge prijzen verkocht. 'Tulpomanie' steeg op een gegeven moment tot zo'n hoogte dat een gehele gracht met grachtenpanden in Amsterdam werd verkocht voor maar één bol!

Wat er gebeurde met de hyacint was niet minder spectaculair, alleen minder bekend. In het midden van de 18e eeuw besloot Madam de Pompadoer, de maîtresse van de Franse Koning Louis XV, dat de tuinen van Versailles moesten worden verfraaid met Nederlandse hyacinthen. Natuurlijk kon de Franse elite niet achterblijven, en 'hyacint-mania' was geboren. Deze manie liep echter niet zo uit de hand als bij de tulp.

De wraak op Narcissus
De narcis dankt zijn naam ook aan de Griekse oudheid. Rond deze mooie bloem hangen vele mythologische verhalen. Het verhaal gaat dat Narcissus een mooie jonge man was die voor altijd jong en aantrekkelijk wilde blijven. Dit kon alleen als hij nooit zijn eigen gezicht te zien zou krijgen. Als hij zijn eigen gezicht zou zien zou hij sterven.

Narcissus was ongevoelig voor de liefde van een vrouw. Zelfs op de op hem verliefde nimf Echo werd hij niet verliefd. En er waren meer vrouwen die Narcissus hierom verachten.


Narcis of paaslelie

Op een dag besloten de afgewezen vrouwen dit niet langer te accepteren. Zij vroegen de god Nemesis om wraak te nemen. Zij wilde wel helpen met de wraak op Narcissus. Nemesis krijgt Narcissus zover om mee te gaan naar een vijver op zoek naar wat verfrissing na een jacht. Moe van zijn reizen, wil Narcissus zichzelf in het schone water wat opfrissen. Maar…. In het water ziet hij zijn eigen gezicht reflecteren. Voor de eerste keer in zijn leven wordt hij verliefd… op zichzelf. Langzaam maar zeker kwijnt hij weg.

Toen mensen na een tijd naar zijn lichaam gingen zoeken, leek het of het was verdwenen. Op de plaats waar zijn lichaam had gelegen, stond een mooie bloem - de narcis.  

De keizerskroon
De officiële naam van de keizerskroon is Fritillaria imperialis. Grote gele of rode bloemen hangen als een krans van bellen aan het hart van dit bijzondere bolgewas. Deze bloemen hangen niet zonder reden. Volgens een legende bogen alle bloemen in respect naar Jezus op zijn weg naar Golgotha.

Alle bloemen behalve één. Deze, de keizerskroon, bleef trots (en een beetje arrogant) rechtop staan. Maar toen Jezus naar deze bloem keek, werd deze rood van schaamte. Toen boog de bloem zijn hoofd. De glimmende druppels nectar op de stamper van elke bloem zijn de tranen die de bloem sinds die tijd vloeit. Deze tranen zijn zo groot dat ze van de bloemen vallen wanneer de stamper wordt aangeraakt.     

Lelie: symbool van zuiverheid
De lelie heeft ook een mooie geschiedenis. Eeuwenoude tekeningen van lelies zijn gevonden op Kreta. De tijd die later gezien zou worden als de tijd van de Minoan beschaving. Voor de Assiriers, was de lelie een heilige bloem. Dezelfde Assiriers gebruikten lelies voor medische en cosmetische doeleinden. Verplette leliebollen zouden infecties genezen en bloembladeren gemixt met honing werd gebruikt om gezichtsrimpels te verwijderen.

Volgens een Griekse legende kwam de lelie voort uit melkdruppels die de Godin Era had gemorst tijdens het voeden van haar kind Hercules. In de Middeleeuwen was de lelie een symbool van zuiverheid. De witte lelie heeft nog steeds een symbolische waarde tijdens religieuze ceremonies zoals trouwerijen en begrafenissen.

Tulp, in de kunst
Natuurlijk heeft de tulp het werk van kunstenaars beïnvloed. We zien dit fenomeen al in het begin van de 17e eeuw in schilderijen van bijvoorbeeld Judith Leyster. Zij was een studente van Frans Hals en was bijna net zo bekend als haar meester zelf. Schitterende boeken met prachtige tekeningen van tulpen werden gemaakt. Tegenwoordig zijn deze boeken zeldzaam en extreem duur.

Uit de 17e eeuw zijn de eerste tulp vazen afkomstig. De vazen werden speciaal voor de tulp gemaakt. In die tijd kochten mensen niet zomaar een bos tulpen, gewoon om ze in een vaas te zetten; bloemen waren daar veel te duur en uniek voor zomaar een vaas. Je moest laten zien dat je een tulp had. Mensen die deze bloem konden betalen hadden ook de financiële middelen om voor deze tulp een vaas te laten maken. Het resultaat was vaak een buitengewoon stukje kunst. Elke tulp had zijn eigen vaas om de bloem het best tot zijn recht te laten komen. In de meeste gevallen waren dit vazen van Delft blauw porselein

#1091