Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bloembakken_winter_opvullen_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 juni 2022

Bloembakken opvullen met winterharde planten.

Winterbloembakken

Bloembakken met winterharde planten.

Bloembakken hoeven niet op zolder of in een tuinhuis terecht te komen in winterperioden. Je kunt ook in de winter je vensterbanken op fleuren. Daarvoor kun je gebruik maken van een heel gamma bladhoudende vaste planten , grassen en kleine heesters.

Absolute voorwaarde voor een geslaagde winterbloembak is dat de bloembakken een goede drainering hebben; er valt immers veel regen in de lange winterperiode. Maar ook dat je er wat variatie in steekt van kleur en hoogte en bladvorm.

In winterbakken komt het er op aan dat je groen-, grijs-, zwart-, of bordeauxkleurige, of zelf meerkleurige bladvulling hebt, naast vb een bloeiend viooltje. Vandaar onderaan dit artikel ook een paar tips.

Benodigdheden

 • goede kwaliteit plantaarde

 • bloembakken met voldoende draineringgaten

 • draineermateriaal: kleikorrels

 • eventueel een stuk geweven plastiek (waar dus water doorkan)

 • Zorg er in elk geval voor dat je variatie aan kleur, eventueel hoogte en bladvorm hebt.

 • winterharde bladhoudende planten:

  • grassoorten vb Festuca glauca ‘Elijah Blue’ grijs gras, een Carex soort,

  • Lisbladige vaste planten: Ophiopogon planiscapus 'Niger' het zwart lisbladig plantje met zwarte bessen, Ophiopogon japonicus 'silver mist', groenblijvende blad van Liriope.
  • bloemen die in de winter bloeien (al kunnen ze bij vriesskou wel eens een paar uur of dagen hun oren laten hangen, maar ze veren weer op: allerlei kleuren en bloemgrootte van viooltjes. Maar ook uit het grote aanbod Helleborus kun je een keuze maken voor in pot of bloembak, vooral de laagste soorten zijn schattig in bloembakken, hogere doen het schitterend in potten
  • ovetplantjes doen het ook schitterend: Sempervivum (huislook of vetplantjes genoemd) kan
  • kleine heesters: vb Gaultheria procumbens met zijn rode besjes en bordeaux getint blad, kleine plantjes van Skimmia soorten, van Hebe soorten heb je tegenwoordig een heel grote mix van aanbiedingen

  • vaste planten kun je ook gerust in bloembakken verwerken.


  Heuchera
   

  • maar ook tweejarigen doen het goed als groen – of grijsvulling, sommige er van bloeien vroeg op het jaar en dan heb je daar ook weer wat kleur bij vb viola labradorica met het paarsgroen blad en paars bloempje
  • je kunt er ook een paar hangende planten in steken: klimopsoorten, maar ook Meuhlenbeckia doet het goed in winterpotten

 


Bloembak opgevuld met links Gaultheria procumbens, rechts Festuca glauca ‘Elijah Blue'

Werkwijze

 • Zorg er voor dat je bloembakken voorzien zijn van draineringgaten. Ze krijgen in de lange winterperiode nogal wat regen over zich heen.
 • Leg op de bodem een stuk geweven plastiek. Daarop een laag kleikorrels en daarop opnieuw een laag geweven plastiek.
 • Vul nu met een beetje goede plantaarde.
 • Verdeel je gamma bladhoudende planten zoals jij verkiest. Je kunt gaan voor een, twee of zelfs meerdere soorten. Je kunt ook volgens eigen smaak een beetje variëren in hoogte en kleur. Ik vind vb grijs schitterend met rood en groen. Maar ook grijs en zwart met lichtblauw mooi
 • Vul aan met aarde.
 • Steek nu je bloembollen in de aarde en vul opnieuw aan met aarde.
 • Laat wel een gietrand. Want in bepaalde perioden kunnen planten zelfs in de winter water nodig hebben.


gevuld met 1 kleine viooltjes, 2 een klimopsoort, en 3 Festuca glauca ‘Elijah Blue'


gevuld met kleine viooltjes, Meuhlenbeckia, Calocephalus, klimop, viooltjes en een groene fijne Hebe


gevuld met Calocephalus, klmop Zwartbladige Ophiopogon planiscapus 'Niger', viooltjes

Tips

Je hoeft niet altijd nieuwe planten in je winterbakken te steken, de zwartbladige Ophiopogon heb ik na de winterbakken van vorig jaar in een pot gezet en die heeft gans de zomer op een tuintafeltje gestaan (maar had ook in de grond gekund)

Calocephalus, daar is nogal discussie over of het al dan niet winterhard zou zijn, als je bloembakken niet op de oost- of noordkant staan is het zeker het wagen waard. Het is z’n eigenaardig plantje.

Ook euphorbia mirsinitus (een eerder afhangende euphorbia met grijs blad) is heel leuk in bakken en die geven in het voorjaar prachtige groengele bloemen

Wat absoluut ook leuk is: eventueel een aantal bloembollen van laagbloeide planten tussen je planten te steken, vb korte tulpen, blauwe druifjes, korte paaslelies tête à tête... die dan in het voorjaar nieuwe kleur brengen in je bakken.

Als je vaste planten in je winterbakken gebruikt kun je die zeker in het voorjaar in volle grond zetten ,of vb je haalt je Meuhlenbeckia er uit en plant een drietal stuks samen in een hangpot, mooi…. en volgend seizoen steek je ze opnieuw (maar dan gevulder in je winterbloembakken) met klimop kun je dit ook doen. Hebesoorten krijgen nogal wat wortels die moet je zeker in grotere potten of volle grond planten. Ophiopogon planiscapus 'Niger' is schitterend in tamelijk lage schalen/potten op een tuintafel van teak of in een blauwsteen.

Je kunt ook schalen met plantjes vullen vb met sempervivum (of zelfs stukjes boomstronk).


vetplantjes in een stuk boomstronk

succes

#1722
Terug naar boven icoon