Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/blik_vooruit:_vogelgriep_in_aantocht

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 25 juli 2021

Vogelgriep: verhoogd risico!

Vogelgriep (aviaire influenza), een jaarlijks terugkerend fenomeen en een razendsnel, verspreidend virus dat voor grote ongerustheid zorgt bij de pluimveesector. De waarschuwingen zijn terecht gezien er bij onze noorderburen vorige week een pluimveebedrijf is opgeruimd na het vinden van een hoogpathogene variant bij vleeskuikenouderdieren. In totaal ging het om circa 37500 dieren.

smient vogelgriep benelux H5 variantWilde trekvogels kunnen het hoogpathogene H5N8-virus in een sneltempo verspreiden, begin oktober werd er reeds gewaarschuwd, de eerste slachtoffers vielen in het westen van Rusland en Kazachstan.  Deze regio maakt deel uit van een gekende herfsttrekroute voor wilde watervogels die richting Europa trekken. De gevreesde H5-variant is mogelijks reeds teruggevonden in een dode smient.

De monitoring op wilde exemplaren wordt verscherpt en er is extra waakzaamheid op het vlak van bedrijfshygiëne. Twee maatregelen die ook bij ons, zij het preventief, van kracht gaan. 

De Belgische en de Nederlandse pluimveesector trokken afgelopen week dus aan de alarmbel. De ophokplicht is een feit en ging in op 1 november 2020. Opgehokte dieren lopen minder risico op besmetting dan dieren die buiten blijven lopen. Zowel economisch als op het gebied van verdere verspreiding is het belangrijk dat er geen bedrijven worden aangetast.

Aangetaste bedrijven worden volledig opgeruimd en vormen een belangrijke vector voor de verdere verspreiding van het virus in de richting van andere bedrijven, slachterijen, etc.

pluimveesector vogelgriep nederland

Ook hobbyfokkers moeten hun steentje bijdragen door hun dieren extra in de gaten te houden en op te hokken indien mogelijk, voederen en water geven dient verplicht onder netten te gebeuren. Dode dieren melden bij de dienst volksgezondheid is een essentieel onderdeel in het verdere onderzoek naar de verspreiding van de dodelijke H5-variant.

De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

#5738

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p