menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 22 juli 2024

Kleur in de tuin met blauwe bloemen

Eryngium
Eryngium

Kleuren hebben invloed. Niet voor niets bestaat er kleurentherapie. Blauw heeft een heel bijzondere uitwerking. Maar er is een duidelijk verschil tussen licht- of hemelsblauw en dieper blauw of indigo. En dan is er ook nog violet dat in het kleurenspectrum een nog hogere trillingsfrequentie heeft dan indigo. Denk maar aan de volgorde in de regenboog. Eerst lichtblauw, dan indigo, vervolgens violet. Het daarop volgende ultraviolet kunnen wij niet eens meer zien (bijen wel!). Het zien van een kleur (ook bij planten in de tuin) geeft een bepaalde emotie. Lichtblauw of zuiver blauw schept ruimte (ademruimte), het verwijdt en is rustgevend afstandelijk, kalmeert, verkoelt, relativeert. Het diepblauwe indigo bevat iets rood. Het werkt sterker kalmerend, intens verkoelend, het versterkt intuïtie en begrip zegt men. Violet vibreert nog hoger en kan zo rustgevend werken dat zelfs angst kan verdwijnen.
En dat kan allemaal ook in een tuin.

Gentiana Makinoi
Gentiana Makinoi

Blauwe kleuren in de tuin

Breng met planten blauw in de tuin en het wordt er subtieler en mooier. Blauw, indigo en violet zijn de kleuren die in de levende natuur het minst voorkomen. Uiteraard wel in de lucht en gereflecteerd in water, maar levend blauw is bijzonder. Combineren met blauwe of blauwbloeiende planten of het maken van een ‘blauwe tuin’ is een echte uitdaging. Maar wie die aangaat, kan een resultaat bereiken om jaloers op te worden. Bijzonder blauw is overal te vinden. Blauw komt in bladeren voor en in bloemen, bij vaste planten, heesters en bomen, waterplanten en eenjarigen. We halen er een paar voor het voetlicht.

Heel mooie blauwen

Caryopteris: deze prachtige heesters worden ca. 1 m hoog. Ze bloeien in augustus-september- oktober met blauwe tot violette bloemen in pluimen. Niet voor niets heet een heel bekende cultivar: C. × clandonensis ‘Heavenly Blue’ . Eryngium is de blauwe distel of kruisdistel. Een vaste plant. Niet alleen zijn de stengels en bladeren grijs- tot staalblauw, de korfachtige bloemen (in juni-augustus) zijn schitterend violetblauw! De meeste worden 75-125 cm hoog, maar E. planum ‘Blauer Zwerg’ haalt maximaal 50 cm. Bij een ander geslacht, de kogeldistel (Echinops) zijn de blauwe bloemhoofdjes kogelrond. Bekende vormen zijn E. bannaticus ‘Blue Globe’ en ‘Taplow Blue’ (ca. 1 m; juli-september). Perovskia is een steil omhoog groeiende heesterachtige vaste plant uit Tibet en omgeving, die in augustus-september met massa’s violetblauwe bloemen aan de witviltige twijgen bloeit. De Amerikaanse sering (Ceanothus) lijkt wel iets op Caryopteris. Ook Ceanothus bloeit met opstaande pluimen (juli-oktober). Er zijn prachtige hybridecultivars van, zoals de lichtblauwe ‘Gloire de Versailles’ en de indigoviolette ‘Topaze’. De anijsplant of dropplant (Agastache) is een vaste plant uit Noord-Amerika, 75-100 cm hoog, die bloeit met lange, opstaande aren violetblauwe (A. rugosa) en blauwpaarse (‘Blue Fortune’) bloemen. De blauwe klokjesbloemen van de Afrikaanse lelie (Agapanthus) kent bijna iedereen, net zoals de vele soorten intens blauwe gentianen (Gentiana), hemelsblauwe vergeet-me-nietjes (Myosotis) en blauw schapengras (bijv. Festuca cinerea ‘Frühlingsblau’ en ‘Blausilber’. Allemaal sfeervolle planten! Nog een paar aanraders: Ceratostigma plumbaginoides is een laag struikje met volblauwe bloemen in september-oktober, C. willmottianum (1 m) bloeit hemelsblauw in juli-oktober. Heel bijzonder is Vitex agnus-castus, een tot 2,5 m hoge, bladverliezende heester die in september-oktober bloeit met onwaarschijnlijk blauwe, geurende bloempluimen.

Caryopteris clandonensis Kew Blue
Caryopteris clandonensis Kew Blue


Vrouwen en blauw

Wetenschappelijk is vastgesteld dat sommige vrouwen meer afgebakende kleuren blauw kunnen onderscheiden. Zij zien dan dus meer soorten blauw. Bij mannen schijnt dat niet voor te komen. Mannen zijn ook veel vaker kleurenblind.

Tuintips voor augustus

  • Controleer uw planten op schimmels: het wordt vochtiger!
  • Lavendel terugsnoeien.
  • Uitgebloeide bloemen wegnemen.
  • Tuinplanten en gazon deze maand voor het laatst voeding geven.
  • Clematis planten.
  • Coniferen met kluit en hagen planten.
  • Bladverliezende hagen voor de laatste keer snoeien.
  • Blijf regelmatig uw gazon maaien en wieden.
  • Wilt u pioenrozen (ver)planten, doe dat dan nu! 
#3075
Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).