Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bladkrans


https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 mei 2022

Maken van een bladkrans met de bladeren van een Forsythia of Chinees klokje

Benodigdheden:

* Plantaardige materialen:

herfstbladeren in verschillende tinten: hier is blad van Forsythia (Chinees klokje) gebruikt, maar uiteraard kan elke bladsoort met mooie herfstkleuren dienen

* Niet plantaardige materialen:

krans: ik heb een oude krans van steekschuim gebruikt, maar het kan evengoed op een strokrans

Je kan wel het best de grootte van de krans aanpassen aan de grootte van het blad. Werk je met fijn blad, dan kan je een kleinere krans nemen dan wanneer je met grote bladeren werkt

krammen

Werkwijze:

Qua techniek is het niet moeilijk, maar het is wel wat puzzelen en zoeken om de kleurovergangen mooi te krijgen.

  • voorbereiding:

Het is het handigste als je de bladeren op voorhand al wat sorteert volgens kleur, zo is het straks makkelijker uitzoeken.

  • werkwijze:

Je begint ergens op de krans met een rijtje (ringetje) bladeren vast te krammen in eenzelfde kleurtint vb groen. Steek de kram in de onderste helft van het blad. De bladeren overlappen elkaar lichtjes aan de randen.

Kies nu uit de bladerstapeltjes bladeren met een iets afwijkende kleurtint ten opzichte van het vorige rijtje vb groengeel. Kram nu deze blaadjes vast zodanig dat ze de vorige wat overlappen en zodanig ook de krammen van de vorige rij bedekken.

Kies terug blaadjes uit met weer een iets andere kleurnuance en kram ook deze overlappend met de vorige vast

Herhaal deze werkwijze tot de krans bijna volledig gevuld is met blad

Voor het laatste rijtje moet je de blaadjes van het eerste rijtje wat optillen zodanig dat je de blaadjes van het laatste rijtje eronder kan schuiven en vastkrammen, en zodoende dat dus ook de krammen van het laatste rijtje gecamoufleerd zijn.

Het is een hele opsomming voor iets wat eigenlijk heel eenvoudig is (qua techniek). Als je de foto goed bekijkt, wordt alles heel snel duidelijk.

Enkele aandachtspunten:

  • Let er goed op dat de kleurwisseling niet te bruusk gebeurt, net dat tintje verschil is vaak het mooiste en geeft een mooi en vlot kleurverloop.
     

  • Probeer zo goed mogelijk de rondingen van de krans te volgen zodanig dat de rijtjes mooi aansluiten en regelmatig blijven. Waar nodig dus ook een groter of een kleiner blaadje inpassen tot het mooi aansluit.
     

  • Goed opletten dat er geen steekschuim of stro te zien is, zeker aandacht geven aan de binnen- en buitenkant van de krans!

Veel succes en plezier gewenst bij het maken van dit eenvoudige, maar net daarom zo mooie bloemstuk.

#728

Auteur: Geke

Terug naar boven icoon