Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/biologisch_tuinieren_is_de_nieuwe_trend

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 juni 2022

Biologisch tuinieren is de nieuwe trend

Tegenwoordig willen meer en meer mensen gezonde en natuurlijke voeding eten, en gelijk hebben ze. Maar hoe kan je er zeker van zijn dat de voeding  wel gezond en veilig is?
Wanneer je op de markt zogezegd biologisch fruit en groenten koopt, kan je er eigenlijk nooit 100% zeker van zijn dat ze toch niet gekweekt zijn met schadelijke pesticiden of chemische stoffen. Hoewel dit wel sterk gecontroleerd wordt door overheidsinstanties zoals het FAVV, is er maar 1 manier om helemaal zeker te zijn. Zelf fruit en groenten kweken in je eigen organische en biologische tuin. Enkel zo weet je dat er geen schadelijke stoffen gebruikt werden.

groenten uit biologische groenentuin

Overal een biologische kweektuin

Organisch of biologisch tuinieren kan je overal doen, zolang er zon, water en lucht is. Op jouw terras, op het balkon, in een hoekje van de tuin en zelfs verticaal voor het raam binnenshuis. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan zelf groenten en fruit kweken. Echter om een rijke opbrengst te hebben van jouw biologisch tuintje is er wel wat werk en voorbereiding aan.

Biologische groenbemesting met rode klaverWaarop letten in je eigen biologische moestuin

Er zijn enkele richtlijnen die je moet volgen om een vruchtbare en biologische tuin te hebben.

Eigenlijk is de eerste stap kiezen voor de meest geschikte planten. Bij de klassieke manier van tuinieren wordt de omgeving aangepast aan het gewas dat je wil verplanten. Bij het biologisch tuinieren is dit omgekeerd en kies je voor een plant die zich goed voelt op het type bodem dat jij hebt.

Wil je toch afwijken van deze stelling, dan zijn er sommige groenten die andere eisen hebben voor de bodem. De grond moet soms verrijkt worden met voedingsstoffen en daar maakt men al vaak de eerste fout.  Meestal onbewust worden er toch al chemicaliën toegevoegd. Ga dus op zoek naar alternatieven zodat de grond tiptop is voor je biologische teelt.
Tuinafval verwerken tot compost is een zeer goede start om de bodem te verrijken.

Onkruiden te lijf gaan met sproeistoffen is een “no go”. Kies dan voor een onkruiddoek waardoor onkruid geen kans krijgt. Echter de grond afdekken van zon, regen en wind zorgt ervoor dat de grond zijn vruchtbaarheid verliest. Een prima alternatief is dan het zaaien van groenbemesters. Deze zijn planten die enkel en alleen bedoeld zijn om voedingsstoffen in de bodem te brengen. Een leuk voordeel is dat ze in concurrentie kunnen gaan met de onkruiden.

Hoe graag je ook jouw biologisch moestuintje ziet, ziekten kunnen er altijd in komen. We proberen ze uiteraard te vermijden door een vruchtwisselingsplan te gebruiken. Ieder jaar een ander gewas telen zorgt ervoor dat de natuurlijke vijanden van dit gewas weinig tijd hebben om zich mee te ontwikkelen. Vruchtwisseling zorgt er bovendien ook voor dat alle voedingsstoffen op termijn worden opgenomen uit te bodem.

#4939Karel

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon