Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bezoek_aan_salviakwekerij

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 19 september 2021

Bezoek aan salviakwekerij-met-camping ‘La Noyeraie’

salviakwekerij-met-camping ‘La Noyeraie’

Tuinadvies bezocht de salviakwekerij-met-camping ‘La Noyeraie’ even ten zuiden van de stad Limoges, plm. 800 km ten zuiden van Antwerpen.

Salvia elegans SYN. Salvia rutilans of ananassalie

Salvia guaranitica Blue Enigma

Salvia officinalis Berggarten

salviakwekerij Salvia x jamensis Sierra San Antonio

Bij onze aankomst is eigenaar Ron Van Slobbe druk bezig in een recent aangekochte heuse tunnelkas. Bij het horen van belgerinkel zegt Ron dat zijn vrouw, Helma, koffie voor ons heeft klaargezet op het terras. Onderweg naar het woonhuis haalt onze gastheer nog enkele eieren weg bij Indische loopeenden en legt deze, met een grijns, bij een broedse hen. “Weten die kippen veel, maar de eieren komen wel uit”.

Het echtpaar vertelt dat zij in 1998 Nederland verlieten om op deze idyllische plek een eigen bedrijf te starten. Hun vier kinderen tussen 4 en 10 jaar oud, zitten op dit uur op school. Helma zorgt als voormalig verpleegkundige voor de kinderen, de dieren en de gasten. Ron, afgestudeerd tuinarchitect, neemt de kwekerij en de tuinen voor zijn rekening. Het 13 ha grote geheel lijkt haast een landgoed; met 4 ha walnotenbomen, 4 ha bos, de kwekerij, vijvers, velden, tuinen en borders.

SALVIA’S IN GEUREN EN KLEUREN
De passie voor salvia’s ontstond bij Ron toevallig met een stek van de donkerblauwe Salvia guaranitica ‘Blue Enigma’, die de hele zomer tot aan de vorst bloeide. Deze wordt al gauw 1,70 m hoog en kan, mits afdekking 15 graden vorst trotseren. “Salvia is een gigafamilie van zo’n 800 soorten waarvan er velen interessant zijn voor de markt”, aldus Van Slobbe. “De bloei is vanaf juni tot aan de vorst. Ze zijn er van bodembedekker tot 3 meter hoge planten. Van geeloranje tot zwart, van purperrood tot felrood. Van azuurblauw tot zeer diepblauw. “Dan de geuren”, gaat hij enthousiast verder. “Zoals de hersftbloeiende ananassalie; S. elegans ‘Rutilans’, of de bessengeur van S. greggii.

Een fruitig bittere geur heeft de hemelsblauwe S. uliginosa of moerassalie, die trouwens niet te nat mag staan; S. runcinata geurt naar munt. Salvia viscosa ruikt echt naar asfalt en de gele S. glutinosa of valse tabak, werd in de middeleeuwen gedroogd en gerookt.
Ook als bladplant heeft de salvia zijn sierwaarde. De prachtige kleine blaadjes van S. microphylla, of het grote grijze blad van S. aethiopis met zijn rozetachtige bloemen.

De salvia verlangt zon, een goed doorlatende grond en heeft graag kalk. “Zet de planten gerust in zure grond gemengd met fijn grint en kalk”. In april kan men de rozetachtigen scheuren, zoals witte S. argentea, S. aethiopis en S. sclarea of  ‘Scharlei’ (parfum). De overige kunnen worden voorgezaaid in februari-maart of men neemt in juni-juli stekken van 7 à 8 cm. De niet volledig winterharde soorten dekt men tijdens vorst af met wat varens, stro of plastic. De vorstgevoelige planten overwinteren binnen, “desnoods in de kelder”. De salvia wordt nauwelijks geplaagd door ziekten.

SMAAKMAKER EN MEDICIJN
In de keuken is de bekendste salvia ongetwijfeld de officinalis. De bladeren worden eveneens gebruikt bij verkoudheden en er wordt ook nog wijnlikeur van gemaakt. Salvia off. ‘Berggarten’ is met zijn brede bladeren de meest winterharde soort . De bloemen van alle salvia’s kunnen smakelijk verwerkt en gegeten worden in salades, maar het blad van ananas-, cassis-, kersen-, mandarijn- of sinaasappelsalie geeft elke salade iets heel speciaals.
Behalve voor de parfumindustrie wordt de etherische olie uit sclarea ook gebruikt tegen stress, vermoeidheid en krampen. In Zuid-Amerika rookten de indianen vroeger S. divinorum, vanwege de hallucinerende werking.

TREND EN TOEKOMST
Niet alleen volgen Franse stagiaires een opleiding op ‘La Noyeraie’. Ook gasten die in de gite of op de camping verblijven, kunnen een ochtend stage-ervaring opdoen. Naast de vaste plantencultuur is er veel ruimte voor bos en natuur; in de 4 ha bos is de aanzet gegeven tot een arboretum.

De toekomst van de salvia is eveneens verzekerd. Meer en meer in trek in Nederland en België, nu blijkt dat met minimale voorzorg de planten de winters overleven. Drie jaar terug werd de S. microphylla ‘Hot Lips’ vanuit Virginia hierheen gehaald. “Een denderend succes”, vindt Ron, “want nu al vind je deze rood- en witbloeiende salvia in ieder tuincentrum terug”.

Helemaal nieuw dit jaar is volgens Ron de S. ‘Mystic Spires’, met bloemen in minaretvorm. Een hybride van de blauwe S. ‘Indigo Spires’, maar dan compacter. Een prachtige vaste plant.

 

 

COMBINEREN MET SALVIA’S
“De mooiste combinaties met salvia maak je met salvia’s”, vindt Ron stellig. “Zeg nou zelf: Een fijnbloemige Salvia microphylla naast een S. aetiopis, of de grote grijze S. azurea die met zijn blauwe bloemen vanaf een talud 1,30 m naar beneden hangt en eindigt bij een roodbladige lyrata, om maar wat te noemen”.

De koningin onder de salvia’s is voor Ron zonder aarzeling Salvia guaranitica ‘Blue enigma’, aconietblauw van kleur. De gewone guaranitica kan 3 meter hoog worden met bloempluimen van wel 40 cm. De blauwe kleur is intenser door het zwarte bloemhauwtje. Nog een perfecte combinatie vindt Ron de prachtige bloemen in geeloranjerood van de kleinbladige, matig winterharde S. jamensis ‘Siërra San Antonio’, met de grootbladige S. macrophylla met azuurblauwe bloemen.

Ron en Helma van SlobbeBij ons afscheid wijzen we nog naar rachtige hosta’s en naar een hoek aangeplant met phlomis. “Dus toch niet alleen salvia’s?”, proberen wij.  “Natuurlijk beschikken we over een breed assortiment vaste planten, maar de salvia is toch wel ons hoofdingrediënt”, voert Ron aan. “Trouwens, een andere naam voor phlomis is wel Jeruzalemsalie. Hij behoort net als de Salvia, Perovskia en Monarde tot de orde van Labiaceae of lipbloemigen”.
Vol informatie nemen we met tegenzin afscheid van dit vriendelijke echtpaar en van deze dromerige omgeving.

#4482

Auteur: Jeanine Leytens