Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bewaren_pompoenen_drogen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 26 juni 2022

Tips om uitgeholde en volle pompoenen langer te bewaren.

Er zijn vele verschillende soorten, kleuren, vormen en maten van pompoenen. Ze worden in de tuin gekweekt omdat het lekkere vruchten zijn die geschikt zijn voor verschillende recepten. Voor het zelf zaaien, planten en opkweken van pompoenen lees je best volgende info: pompoenen kweken
Gerechten met pompoenen vullen de maag goed en zijn caloriearm waardoor het nog interessant is voor mensen die willen vermageren. Ze zijn niet enkel lekker maar ook heel divers van vorm en mooi van kleur. Je kunt ze in groepjes bij elkaar aan de voordeur of op het terras leggen als decoratie of je kunt ze gebruiken als op 31 oktober als Halloweenpompoen en uithollen om er theelichtjes in te plaatsen. Bloemschikliefhebbers gebruiken deze siervruchten dan weer om ze uit te hollen en er bloemstukjes in te maken of ze maken bloemstukjes bovenop de pompoenen. Kleine siervruchtjes worden dan weer gebruikt als opvulling voor het bloemstuk.


decoratie aan de voordeur met sierkalebassen en maïs

Hoe je pompoenen bewaren?

De meeste soorten pompoenen kun je maandenlang bewaren als je ze op z’n geheel op een droge plaats legt bij temperaturen van boven de 10°C.
In feite spelen hier nog andere factoren mee waarmee je bij de aankoop of oogst al rekening kan houden:

 • Oogst of koop enkel rijpe pompoenen. Dat zijn vruchten met een zeer stevige, dikke, harde schil. Als je op de wand drukt mag die zo min mogelijk in te duwen zijn. Als een vrucht rijp wordt verschijnen op het vruchtsteeltje een soort van groeven.
 • Oogst of kies pompoenen waar er nog een vruchtsteeltje aan zit van een viertal cm. Dat steeltje kan nog een stukje indrogen zonder dat het indroogproces tot aan de vrucht geraakt.
 • Pompoenen die beschadigd zijn met schrammen of ingekerfd werden zullen ook minder lang mee gaan. Deze exemplaren verbruik je dus best als eerst voor een pompoensoepje of een ander heerlijk recept.
 • Snij de vruchten af vooraleer het begint te vriezen. Pompoenen waarop het lichtjes heeft gevroren kunnen snel bederven.

Als je het vruchtvlees voorzichtig uit de pompoen haalt zodat je er zeker geen gaten in hebt, dan kun je deze gebruiken als mooie soepterrine voor de pompoensoep of als originele slakom.
om ervoor te zorgen dat het deksel van de soepterrine niet in de kom valt, moet je het pompoendeksel schuin naar binnen toe afsnijden met een scherp mes vooraleer je de vrucht leeg haalt.

Een dergelijk uitgesneden pompoen kun je uiteraard ook gebruiken om kaarsjes in te branden of om er een leuk halloweenfiguur uit te snijden en anders ook nog om een mooi bloemstuk in te maken. Toch blijven deze uitgeholde pompoenen maar enkele dagen fris vooraleer ze in een snel tempo beginnen af te takelen met alle sappen en onaangename geuren die daarbij horen.

Indien je bij het uithollen van de pompoenen teveel aan vruchtvlees hebt kun je dat gewoon even opstoven of gewoon in blokjes snijden en dan in juiste porties in de diepvries steken. Daar kan het dan worden bewaard voor latere bereidingen zoals pompoentaarten, pompoenpuree, gratin,…

Heb je niet echt veel over dan kun je het ook in de koelkast bewaren gedurende enkele dagen.


gevulde pompoen door Julie Mulder, Enkhuizen (NL)
pompoen opgevold met herfstbloeiers zoals o.a. Sedum, Hypericum of hertshooi, Hydrangea of hortensia en sierappeltjes


Tips op uitgeholde pompoenen langer te bewaren:

 • Pompoenen bewaren het best op zijn geheel. Hol ze niet enkele dagen op voorhand uit maar pas vooraleer je er het bloemstuk in gaat maken.
 • Probeer de pompoenen zo goed als mogelijk uit te hollen. Dat lukt vrij aardig met een stevige lepel of met een ijsschep. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk vruchtvlees in de vrucht blijft zitten. Het vruchtvlees dat in de uitgeholde vrucht blijft zitten zal het aftakelingsproces doen versnellen.
 • De uitgesneden pompoenen bewaar je best op een droge plaats.
 • Verder hoor je wel eens allerlei trucjes om de uitgesneden pompoenen langer te bewaren zoals insmeren met desinfecterende zeep, zonnebloemolie, was, alcohol, vaseline, chloor/javel (bleekwater) of zelfs met haarlak... Zelf heb ik ze nog niet uitgetest en vermoed ik dat veel zal afhangen van vorige tips ivm de rijpheid en bewaarplaats van de vruchten.


Gevulde pompoen bewerkt met paraffine door Karin
* Pompoen uithollen en binnen-  en buitenkant 3x insmeren met gesmolten paraffine, vergeet het deksel niet. Door de pompoen in te smeren blijft hij langer houdbaar en het oogt nog mooi ook!
* Natte steekschuim inpakken in huishoudfolie en zorgen dat het goed klem zit in de pompoen.
* Materialen verwerken enkel aan de rand, het deksel komt er immers nog op.
* Gebruikte materialen: anthurium, roosjes, kangoeroepootjes, buxus, typha, klimopranken.
* Begin met de klimopranken en verwerk het andere materiaal ertussen.

Overige tips bij de keuze van uw pompoenen om in te bloemschikken:

 • Kies vruchten met een platte onderkant zodat ze mooi blijven staan.
 • Kleinere sierpompoentjes bewaren langer dan grote exemplaren.
 • Na het uithollen doe je een plastiek zakje in de pompoen waarin het steekschuim komt te zitten. Hierdoor blijft het vruchtvlees droger en gaat de vrucht langer mee.
 • Plaats een bord of een schoteltje onder het bloemstuk zodat eventuele lekkage kan worden opgevangen.
 • In een te warme ruimte of de volle zon kunnen de holle pompoenkommen drogen en inkrimpen. Haal het bloemstuk er dan voorzichtig uit en dompel de pompoen enkele uren in een kom met koud water. Hierdoor kunnen ze terug opzwellen. Weet dat volle zon of te warme ruimtes ook niet goed zijn voor de houdbaarheid van uw snijbloemen.
 • Een pompoen die begint te rotten of te schimmelen kun je best zo snel mogelijk verwijderen. Vroegtijdig rotten kan erop wijzen dat de vrucht te vochtig stond of niet rijp genoeg geplukt was.

Zie ook bloemschikken met verschillende soorten pompoenen en kalebassen.

#1672Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon