Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bergsteentijm_kruid_calamintha_nepeta?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 27 november 2021

Calamintha nepeta of bergsteentijm

Bergsteentijm (Calamintha nepeta)

Deze zeer aromatische vaste plant verdient zeker meer bekendheid. Het is een fantastisch kruid dat warm en muntachtig ruikt met vleugjes tijm en kamfer. De smaak is aangenaam pikant, warm, muntachtig en peperig met een bittere toets. Ondanks de naam is deze plant niet verwant met tijm (Thymus vulgaris) maar met bonenkruid (Satureja montana). Het is niet verkrijgbaar als gedroogd kruid maar de betere kwekerijen verkopen de planten wel. Als je hem niet meteen vindt bij de kruidenafdeling, kijk dan eens bij de vaste planten.

SMAAK EN AROMA

Bergsteentijm is een veelgebruikt kruid in Sicilië, Sardinië, Toscane en ook in Turkije. Het combineert goed met groenten en zeker met champignons. Het is lekker bij braadstukken, stoofschotels, wild, vis en marinades. De verse blaadjes zijn het meest geschikt voor culinair gebruik maar ook de bloemetjes kan je eten en zijn mooi als garnering of in salades. Je kunt de blaadjes gemakkelijk drogen en in een luchtdichte pot behouden ze hun smaak. Probeer bergsteentijm eens bij aardappels, vis of als extraatje in de klassieke kruidenboter. Het kruid combineert goed onder andere met laurier, pepertjes, knoflook, munt, peterselie, tijm en oregano.


Calamintha nepeta in bloei.

ZELF TELEN

Bergsteentijm kan je zelf telen, het is een mooie winterharde plant met kleine bloemen die heel veel bijen en hommels aantrekken. Hij verlangt een plekje in kalkachtige droge grond en liefst in de volle zon al kan hij ook gedijen in de halfschaduw. In de herfst verdort de plant, snoei de dorre takjes weg en in de lente zal hij snel weer opschieten.

(W)EETJES

• Het kruid werkt eetlustopwekkend en helpt de spijsvertering.
• Bergsteentijm zou ook heilzaam zijn bij spierpijn en reuma.
• De plant is niet alleen mooi maar heeft ook een heel aangename geur.

#2588

Auteur: Ann Dierckx