Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/beregeningsinstallatie_gazon

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 9 december 2021

Beregeningsinstallaties voor een zorgeloos groen gazon

Een fris groene tuin, zonder zorgen ... het kan !
U hebt een mooie tuin en wil deze met de beste zorgen onderhouden. Maar (vooral in de zomer) is het een hele klus om met tuinslang en sproeiers alle planten, bomen en perken snel, gemakkelijk en regelmatig water te geven. Er is een oplossing voor elk budget.

Bij natuurlijke regenval is de neerslaghoeveelheid overal zowat identiek. Om een vergelijkbaar patroon te realiseren met kunstmatige tuinberegening moet er rekening gehouden worden met de volgende elementen: waterdruk, debiet, drukverlies, diameter leidingen, keuze van de sproeiers, afstand van de sproeiers. 

Tijdens het voorontwerp wordt een optimaal beregeningspatroon voor elke verzameling van flora bepaald. Hierbij dient men rekening te houden met externe factoren zoals bodemsamenstelling, wind en schaduwpercentage. Op basis deze gegevens kan een gespecialiseerd tuinberegeningsbedrijf een computermodel (AquaCad) maken, welke de meest optimale en efficiënte tuinberegeningsmethode voorstelt voor úw tuin. Geen giswerk of lukraak plaatsen van sproeiers!

Met een 100% overlapping van de sproeizones bespaart U tot 50% waterverbruik t.o.v. ontwerpen met gedeeltelijke overlapping.

Uiteraard is het eenvoudiger om tuinberegening te installeren wanneer uw tuin nog moet worden aangelegd. Maar zeker ook in bestaande tuinen kan met behulp van speciale machines (sleuvenfrees, graszodensnijder, ...) perfect en met een minimum aan overlast het volledige systeem in de grond geplaatst worden.  

Een waterstopcontact voor het aansluiten van een tuinslang voor bijvoorbeeld het schoonspuiten van het terras, wassen van de auto of het bijvullen van de vijver kan U tijdens deze aanleg voorzien. 

Nevelaars worden aanbevolen voor kleine gazons, bloembedden of struiken. Pop-up nevelaars worden gelijk met het grondoppervlak geïnstalleerd. De waterdruk zorgt ervoor dat het mondstuk uit de grond komt en weer verdwijnt zodra het sproeien voltooid is. Instelbare hoek van 0 tot 360°. Het is zelfs mogelijk kleine vierkanten en rechthoekige oppervlaktes met één pop-up sproeier te beregenen. 

Turbinesproeiers worden aanbevolen voor kleine en middelgrote oppervlakten. Deze nieuwe generatie pop-up sproeier verdeelt het water gelijkmatig over de gehele werpwijdte, dit lijkt op een draaiend regengordijn van grote druppels. De werking is geluidsarm en de sproeier wordt d.m.v. water gesmeerd. Er zijn tevens uitvoeringen in RVS. 

Druppelbevloeiing wordt toegepast bij heggen, bomen, bodembedekkers, struiken en specifieke plantvakken (bamboe, … ). Op vaste afstanden zijn er kleine gaatjes waaruit het water traag druppelt. Het voordeel van deze manier van beregenen is dat het water direct bij de wortelzones komt. De nieuwe generatie druppeldarmen zijn zodanig ontworpen dat de bewatering over de volledige lengte dezelfde is ( tot 200 m ). 

Bomen en planten worden groter en kunnen na verloop van tijd het sproeibereik van bepaalde sproeiers negatief beïnvloeden. Met speciale extensies wordt dit opgelost. De extensies zijn telescopisch en kunnen gelijkmatig met uw beplanting meegroeien.

De installatie kan geautomatiseerd worden met een beregeningscomputer zodat er op een effectieve manier gesproeid kan worden EN op een tijdstip dat u het beste uitkomt (bv. 's nachts). Zelfs wanneer u in uw tuin geen elektriciteitskabels in de grond wilt of kwijt kan, kan de gehele tuinberegening geautomatiseerd worden. Met behulp van apparatuur op batterijen, is het mogelijk uw beregeningsinstallatie te sturen. 

Een regensensor (ev. draadloos) zorgt bij regenweer dat de tuinberegening niet start.

#850

Auteur: Bart Lauwers