Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/beplantingsplan_tuin?selectCountry=1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 16 april 2021

Het beplantingsplan: hoe een perk beplanten

beplantingsplan - rode zuilbeuk
rode zuilbeuk

Bij het ontwerp van een beplantingsplan kijken we naar mooie kleurencombinaties, sterke planten en een lange bloei. Het criterium “mooi” mag iedereen anders invullen maar sterk en langdurige bloei zijn in elk geval van toepassing op het beplantingsplan van dit perk. De gekozen kleuren zijn niet alledaags en leiden tot veel reacties.
De afmeting van het perk bedraagt 2 x 4 meter.

Benodigde planten:
11 Rosa “Nostalgie”
9 Pennesetum “Karley Rose”
9 Sedum “José Aubergine”
9 Echinacea “Meringue”
10 Antirrhinum “Black Prince”
Eventueel 1 Fagus “Dawyck Purple”(rode zuilbeuk)

border aanleggen met een beplantingsplan

Het uitgangspunt voor de beplanting is een groep van de roos met een bijzondere kleur, of liever gezegd met bijzondere kleuren. De roos “Nostalgie” heeft donkere knoppen, waaruit zich een bloem ontwikkelt met een wit centrum. Naarmate de bloem verder open gaat en ouder wordt, laat het wit zich meer zien. Omdat er meerdere bloemen tegelijk bloeien, zijn de verschillende kleuren ook tegelijk te zien. Een bloeiende Nostalgie biedt dan ook een heel boeiende aanblik!

De overige planten in dit perk zijn ofwel rood in bloem of blad, ofwel wit. Ze onderstrepen de bijzondere kleuren van de rozen.

De Sedum “José Aubergine” heeft een prachtige matte auberginekleur. Een kleur die een perk meteen op een hoger plan weet te zetten door de bijzondere uitstraling. Met de rode zuilbeuk, die vlak bij het perk staat, zorgt het voor een chique uitstraling. Het is een waar kunststuk van José de Buck. De plant staat stevig en valt niet uiteen, wat bij Sedum een waar voordeel mag heten. Het blad is net niet klein te noemen en heel fraai van vorm. Het is ook heel mooi na een buitje, als de druppels op de bladeren blijven liggen. Omdat de sierwaarde vooral door het blad wordt gevormd, heb je van deze Sedum werkelijk maandenlang plezier.

Pennesetum “Karley Rose” bloeit voor een gras al vroeg en gaat daar heel lang mee door. De kleur is afgezwakt roodbruin. Grassen geven aan een perk een luchtig effect, ze dansen op elk zuchtje wind. Karley Rose is prachtig van kleur.

Pennesetum “Karley Rose”
Pennesetum “Karley Rose”

De eenjarige Antirrhinum “Black Prince” is diep donkerrood. Met zijn lange stelen vol bloemen versterken ze het rood van de bloemen van Nostalgie. Black Prince is een leeuwenbek, eenjarig, en moet dus elk jaar opnieuw gezaaid worden.

Om variatie in bloemvorm en kleur te verkrijgen, planten we een bijna witte Echinacea.”Meringue”, die stevig op haar stelen staat.

We planten de Pennesetum aan de achterzijde van het perk. De rozen komen op de tweede rij, geplant in de vorm van de letter J ongeveer. De ruimte die bij de krul van deze letter open blijft, is de plaats van de Echinacea. De Leeuwenbek komt aan een zijkant en de Sedum aan de voorzijde.

Antirrhinum “Black Prince”
Antirrhinum “Black Prince”

De beplanting in dit perk wil graag een zonnig plaatsje en een voedselrijke en goed doorlatende bodem. Met name de rozen bloeien uitbundig bij een rijke bemesting. De bloei van dit perk is langdurig en kun je stimuleren door met name bij de leeuwenbekjes en de rozen de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

#3081

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl