Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bemesten_ook_in_het_najaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 4 december 2021

Bemesten: ook in het najaar

De hitte en droogte van de voorbije maanden hebben niet alleen in het gazon, maar ook in de siertuin hun sporen nagelaten. De meeste planten kunnen best tegen een stootje, maar andere hebben het hard te verduren gekregen. Met de juiste ingrepen - bemesten, bijvoorbeeld - krijg je ze er echter weer bovenop.

Siertuin bemesten in het najaar

Wie zijn planten nu bemest, bevordert het herstel na de schade die ze geleden hebben tijdens de verschroeiende zomer. Een aangepaste voeding zorgt ook voor extra weerbare planten voor de komende wintermaanden en bovendien bewerkstellig je op die manier meer bloei in het voorjaar. Zorg er wel voor dat je in al je enthousiasme niet te onbesuisd te werk gaat, want anders missen je acties hun doel. Onderstaande aandachtspunten bieden alvast een leidraad.

Eerst water...

De bodem moet voldoende vocht opgenomen hebben vooraleer je de ‘operatie herstel’ kunt opstarten.

Klaar voor de winter

Van zodra de vochtigheidsgraad weer op peil is, doe je er goed aan om extra voeding te geven. DCM Tuinmeststof Najaar is de perfecte oplossing voor een bemesting in de late zomer of het najaar. Deze complete en universele meststof heeft een hoog kaliumgehalte. Dat zorgt ervoor dat je planten versterkt de winter ingaan en beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden (droogte, vorst, dooi, sneeuw …). Daarnaast biedt deze meststof de plant voldoende voeding om zich klaar te stomen voor het nieuwe voorjaar. Er wordt een voedselreserve opgebouwd en er worden veel nieuwe bloemknoppen aangelegd. Zo geniet je in het voorjaar van een weelderige bloemenpracht.

DCM Tuinmeststof NajaarDCM Tuinmeststof Najaar

Complete en universele tuinmeststof met hoog gehalte aan kalium ideaal voor gebruik in het najaar. De aangepaste formule (hoog gehalte aan kalium) zorgt ervoor dat uw planten versterkt de winter ingaan waardoor ze beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden (vorst, dooi, sneeuw…).

samengestelde organische meststof NPK 5-4-15

Gebruik: dosis 0,4 - 1,2 kg / 10 m², ideaal moment: van augustus tot november

Korte metten met onkruid

Een vervelend nevenverschijnsel van een herstelde vochtigheid is dat ook onkruid erdoor begint te woekeren. DCM Anti-Onkruid & Anti-Mos - Sier- en Moestuin* komt hier handig van pas. Dit product, op basis van een stof die ook in de natuur voorkomt, heeft een uiterst snelle werking. Afdekmaterialen, zoals schors, kunnen ook onkruidgroei voorkomen.

Plan B: heraanplanten

Doorgaans volstaan bovenvermelde ingrepen om je gehavende tuin er weer bovenop te krijgen. In bepaalde gevallen mag echter geen hulp meer baten. Buig enkele takken om na te gaan of je verdorde plant helemaal verloren is. Breken ze met een droge knak, dan is de sapstroom weggevallen en is opnieuw aanplanten de boodschap. Dat doe je best in combinatie met DCM Vivimus®. Dit product garandeert een geslaagde aanplanting en verkleint de kans op uitval. De combinatie van organische stof en nuttige bacteriën verbetert de bodemstructuur, bevordert de inworteling en stimuleert het bodemleven.

#5606

Bron: DCM
www.dcm-info.be