Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/belgische_witloof

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 23 september 2019

Belgische witloof

Witloof from Belgium. Onze nationale groentetrots is op dit moment ruim beschikbaar aan zeer vriendelijke prijzen. In het algemeen is het eten van witloof heilzaam voor lever en gal. Verder heeft deze groente een zuiverend effect op het bloed, de nieren en de milt. Witloof bevat een hoog gehalte vitamine A, B12 en C, is zeer arm aan calorieën en mag dus door iedereen zonder beperking worden gegeten.

Andere aanraders

Een grote beschikbaarheid knolselder werd aan voordelige prijzen verkocht. Ook de aanvoer van prei is ruim. Prijzen zijn erg voordelig voor de tijd van het jaar. De aanvoer van alle koolsoorten verliep stijgend. Wit, rood en savooi werden goedkoper. De Chinese kool werd iets duurder. Het aanbod van kropsla verliep ruim. Prijzen zijn voordelig. Alternatieve slasoorten (lollo's en sla op kluitje) werden talrijk aangeboden aan licht gedaalde prijzen. Prijzen van veldsla zijn licht gestegen, maar correct en normaal voor de tijd van het jaar. Veldsla wordt ruim aangeboden.

Duurder

De nieuwe oogst tomaten wordt in beperkte volumes aan sterke prijzen aangeboden. De aanvoer van spinazie uit de serre is overzichtelijk, de prijzen zijn sterk.

Fruit

De aanvoer van appels en peren kwam de voorbije week opnieuw op kruissnelheid. Prijzen verliepen stabiel, voordelig voor de consument. 

Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak

Stoofpotje van witloof, kool en pastinaakIngrediënten voor 4 personen:

  • 2 stronkjes Flandria witloof
  • 2 wortelen
  • 1 Flandria pastinaak
  • 150 g groene kool van Flandria
  • 1 lente-uitje
  • 100 ml kippenbouillon
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 blaadjes marjolein
  • sap van ½ citroen

Bereidingswijze:

Stoof de lente-ui en knoflook in een pan samen met de tijm, rozemarijn en marjolein. Voeg er dan de wortelen en de pastinaak aan toe. Laat even stoven en doe er dan de groene kool en het witloof bij. Kruid met peper en zout.
Voeg de bouillon toe en laat even sudderen tot de groenten beetgaar zijn.
Besprenkel met het citroensap en serveer als bijgerecht.


Witloof met ham en kaas

Witloof met ham en kaasIngrediënten voor 3 personen:

  • 6 stronkjes witloof
  • 6 sneetjes gekookte beenham
  • klontje hoeveboter
  • 30 g bloem
  • 30 g boter
  • 7 dl melk
  • gemalen kaas
  • paneermeel
  • peper, zout en nootmuskaat

Bereidingswijze:

Stoof de witloof in de boter en kruid met peper zout en nootmuskaat. Plaats de kookpan op de bodem van de bakoven en laat garen gedurende 45 minuutjes. Maak een kaassaus te beginnen met de roux, voeg de melk toe en breng aan de kook. Doe ongeveer 30 g gemalen kaas bij de bechamelsaus. Maak de rolletjes met de ham en de witloof. Deze laatste laat je best wat uitlekken. Schik ze in een ovenschaal en overgiet met de saus. Bestrooi met de gemalen kaas en paneermeel om een stevige korst te verkrijgen. Nu kun je hierbij ook een puree maken en ook in een ovenschotel schikken en bovenop leg je enkele klontjes boter. Dit kun je op voorhand maken en wegzetten tot je het nodig hebt. Heel gemakkelijk als je terug komt van een lange herfstwandeling. Je aga staat klaar om je eten te gratineren en om jezelf op te warmen. Gewoon 20 minuutjes in de braadoven en ondertussen genieten van een goed glaasje wijn.

#4214

Bron: Lava