Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/belgische_tapas

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 17 januari 2021

Belgische tapas of… groenten op z’n zuiders in wintermaanden

Belgische tapas of… Flandria op z’n zuiders in wintermaanden

Voor wie alle costa’s kent en regelmatig afschuimt, klinkt het idee van Belgische tapas op z’n minst vreemd. Een beetje ongepast zelfs. Waar is die zuiderse zon, dat heerlijke nietsdoen, de onthaastende mix van eten met een goede sherry of cava (of vice versa)?

Tapas vormen een typisch trekje van de Andalusische keuken. Oorspronkelijk was het niet meer dan een plak worst die als afdekking op een glas wijn werd gelegd. Later werd dit in een schoteltje geserveerd en zo wordt het soms nog opgediend. Met de tijd groeide de variatie: olijven, amandelen, kwarteleitjes, Serranoham, chorizo, garnalen… maken de tapasbar tot een gegeerde plaats. Tapas worden in Spanje graag geserveerd in de vooravond in afwachting van het avondmaal dat traditioneel wat later dan hier genomen wordt.

Toegegeven. Onze buitentemperaturen in december zijn niet te vergelijken met de warme, zwoele Spaanse zomeravond in een lucht vol cicaden.
Maar onze gezelligheidstemperatuur haalt hoge pieken en moet niet onderdoen voor de Spaanse gloed: een haardvuur, een sprankelend glas cava, een Flamenco-cd om het juiste ritme aan te geven, een resem kleine hapjes die toen toetasten en naar meer smaken…
Fantasie brengt je overal. Groenten versieren een tapasbar met verbazend gemak. Foodpairing op z’n best.
Naast een mooie pata negra of een jamon de Iberico, wat chorizo, een gegrilde sardine… wordt zonder moeite een tomaat of tomatenpesto, een witlooftextuur, een auberginemousse, een kalkwitte champignon gecombineerd.
Maar ook de pintxos is een leuke invalshoek: belegde sneetjes stokbrood voorzien van een grondig laagje pittige Flandria-groenten? Wij zeggen alvast geen nee. Schenk daarbij nog een goed glas cava uit Penedès of een txakoli van een bekend huis en je bent zeker van een goed begin!

Spaans? Belgisch? Flandria? Flamenco? Fantasie?
Alles ineens en zo graag beetje per beetje… Dat maakt de tongen los en de harten warm!

Gevulde witloofblaadjes met scampi’s en een kruidige saus

Ingrediënten voor 4 personen: 2 stronkjes witloof, 12 scampi’s, 1 sjalot, 4 ansjovisreepjes, 50 g kappertjes, 4 eetlepels lightmayonaise, 3 eetlepels versgehakte peterselie, 1 koffielepel gedroogde dragon, 4 takjes dille, peper van de molen.

Snijd met een mesje de bittere kern uit de stronkjes witloof en maak de blaadjes dan los van elkaar.
Pel de scampi (dat gaat gemakkelijk als ze half ontdooid zijn) en blancheer ze 1 minuut in gezouten water. Snijd ze in de lengte in tweeën.
Snipper de sjalot heel fijn. Stamp in een vijzel de ansjovisreepjes met de kappertjes tot een puree.
Meng de mayonaise met de sjalot, de ansjovispuree, de peterselie en de dragon. Proef en breng verder op smaak met peper.
Vul de witloofblaadjes met de saus en leg er telkens een halve scampi in.
Verdeel ze over borden en versier met een takje dille.


Witloofblaadjes met mousse van gerookte forel

Ingrediënten voor 4 personen: 2 stronken witloof, 1 kleine wortel, 250 g gerookte forelfilets, 130 g magere verse kaas, 2 eetlepels lightroom, 1 citroen + 1 eetlepel citroensap, 1 eiwit, 4 sneetjes bruin- of volkorenbrood, peper en zout

Snijd met een scherp mesje de bittere kern uit de witloofstronken. Haal de blaadjes voorzichtig van elkaar. Schil de wortel en rasp hem.
Mix de forelfilets met de verse kaas, de room en het citroensap tot een gladde puree. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Klop het eiwit tot sneeuw en spatel het voorzichtig onder het forelmengsel.
Vul de witloofblaadjes met een laagje van de mousse. Strooi er geraspte wortel bovenop en versier met een plakje citroen.
Rooster de sneetjes brood en snijd ze in driehoekjes.
Schik de gevulde witloofblaadjes en de brooddriehoekjes op de borden.

Nog meer tips: gevulde champignons, minibrochettes van groenten en fruit, glaasjes met groentenmousses, gevulde minitomaten. Iets moeilijker, maar heel origineel zijn beignets van prei of selder en wraps van sla of groenekoolbladeren. Kies steeds voor een lichte saus bij deze hapjes: een sausje van verse
tomaten, coulis van prei of een yoghurtsausje.

Smakelijk.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#2284

Bron: Flandria