Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/belgische_prei

Prei: Belgische groente

België is één van de voornaamste productiegebieden van prei. De beschikbaarheid is op dit moment ruim en prijzen zijn erg consumentvriendelijk.

Deze caloriearme, vochtafdrijvende groente (slechts 40 calorieën per 100 g) is dus erg geschikt voor mensen die op de lijn letten. Prei is rijk aan minerale zouten, in het bijzonder aan zwavel (goed voor de huid, de nagels, de haren), fosfor, magnesium, ijzer, calcium en natrium. De vitaminen die zij bevat (vitamine C en B) zitten vooral in de groene delen.

Belgische preiAndere aanraders deze week

Een grote beschikbaarheid knolselder werd aan voordelige prijzen verkocht. Witte kool bleef stabiel geprijsd en voldoende aangeboden. Het aanbod van witloof  is groot. Prijzen zijn gehalveerd. Een aanrader!

De aanvoer van kropsla verliep ruim. Prijzen zijn voordelig noemen. Alternatieve slasoorten (lollo's en sla op kluitje) werden talrijk aangeboden aan licht gedaalde prijzen.
De veldsla-prijzen zijn licht gestegen, maar kunnen voor de tijd van het jaar voordelig genoemd worden.

Duurder

De aanvoer van alle koolsoorten verliep overzichtelijk omwille van de feestdagen. Rode kool en savooi werden duurder. De nieuwe oogst van tomaten wordt in beperkte volumes aan sterke prijzen aangeboden. De aanvoer van spinazie  is overzichtelijk; prijzen aan hoge kant.

Fruit

De aanvoer van appels en peren lag de voorbije weken iets lager (omwille van de feestdagen). Prijzen verliepen stabiel en voordelig.

Recept: Aardappelen met kabeljauw en prei

Aardappelen met kabeljauw en preiIngrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 1 bussel Flandria-prei, in ringen gesneden
  • 75 g boter
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 dl room
  • peper en zout
  • 2,5 dl witte wijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 800 g kabeljauwhaasje, in 4 stukken
  • 2 eetlepels peterselie, fijngesneden

Bereidingswijze
Kook de aardappelen. Stoof de preiringen 10 minuten in 50 g van de boter, samen met de knoflook en de ui. Prak de aardappelen tot een puree met de opgewarmde room. Meng met de prei.

Breng op smaak en hou warm. Breng in een pan 1 l water aan de kook met de wijn, de laurier en de tijm. Stoom hierboven de stukken vis gedurende 5 minuten. Smelt de boter met de rest van de wijn in een pannetje. Voeg de peterselie toe.

Serveer de puree met de vis en de botersaus.


#4202

Bron: Lava