Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/belangrijkste_tuingereedschappen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 15 augustus 2022

De belangrijkste Tuingereedschappen

Verschillende soorten tuingereeschappen in de tuin

Goed tuingereedschap vormt de basis van plezierig tuinieren. Om te starten volstaat het om een basisuitrusting aan gereedschappen aan te kopen. Eenmaal de tuin specifiek wordt onderhoud kan er extra gereedschap toegevoegd worden om de specifieke tuinklusjes sneller en beter te kunnen doen.

Maar hoe kies je nou het juiste gereedschap?

Goedkoop is meestal duurkoop, en dat geldt ook vaak op het gebied van tuinmateriaal. Meestal zal een gereedschap uit gegoten ijzer langer meegaan dan eentje dat gelast is. Maar tegenwoordig worden ook steeds vaker werktuigen met stelen of grepen van glasvezel aanboden, naast de ijzeren of houten tuingereedschappen. Deze soort tuingereedschappen zijn vaak sterker dan hun houten varianten. Het proberen waard dus.

Welke zijn de belangrijkste gereedschappen die zeker in jouw tuinhuis moeten hangen?

Snoeien is belangrijk bij het onderhoud van de tuin, vandaar dat een goede snoeischaar belangrijk is. Kies voor een snoeischaar die gemakkelijk ligt in je hand en die bovendien scherp en krachtig is zodat je moeiteloos takken tot 1 cm kan doorknippen zonder een grote scheurwonde achter te laten.

Een spade is eveneens een gereedschap die vak zal gebruikt worden in de tuin. Er kan gekozen worden tussen en spade met een rond blad, ofwel voor een schop met een rechte spade.
Een spade met een recht blad is ideaal om sleuven te graven. maar om grond weg te voeren is een schop met een rond blad geschikt, want met het rechte blad van de spade is de losse aarde moeilijker op te scheppen.

Daarnaast zijn er twee types harken die eveneens een must zijn in de tuin. De tuinhark en de gazonhark. Grond gelijk trekken en egaliseren kan snel met de tuinhark. Dit is een gereedschap met sterke en harde tanden. Hiermee kunnen kluiten aarde losgemaakt worden en organische materialen samengeharkt worden. Draai de hark om, om de grond te egaliseren.
De gazonhark wordt typisch gebruikt om afgevallen bladeren van het gazon te harken. Deze heeft een typische bouw van vele lange tanden die op het einde geplooid zijn.
De Multihark is een verbetering op de traditionele hark, met deze multifunctionele tuinhark combineert u harken, zeven en scheppen, letterlijk in een handomdraai en zonder te bukken. 
De unieke constructie staat borg voor doeltreffend en comfortabel tuinieren. 
De hark met ergonomische steel is ijzersterk en toch licht van gewicht en bestaat uit hoogwaardige, duurzame materialen.

De Multihark met stevige tanden en ergonomische steel
De Multihark met stevige tanden en ergonomische steel

Bewatering is vaak een element die zorgt voor het slagen en de goede groei van planten. Belangrijk is een tuinslang die alle hoeken van de tuin kan bereiken. Een tuinslang moet bovendien stevig genoeg zijn zodat ze niet snel dubbel plooit waardoor het water geblokkeerd wordt. Kies de tuinslang dan ook weer niet te stug, omdat ze dan moeilijker te hanteren zal zijn. Heeft u veel perkjes en hoekjes, dan is een tuinslanggeleider een ideaal hulpmiddel om geen bloemen of planten te vernielen of te kraken.

Om te tuinslang op te bergen kan je kiezen voor een tuinslangtrolley, maar eveneens voor een decoratieve tuinslanghouder die gerust in het zicht van de tuin mag gehangen worden vanwege hun rustieke uitstraling.

Om zaailingen te planten, bloempotten te vullen,… is een sterk handschopje een must.  Kies een model dat gemakkelijk in de hand ligt. Niets is zo vervelend als werken met materiaal die niet gemakkelijk hanteerbaar is.

Een schoffel tenslotte is onmisbaar bij het verwijderen van onkruiden. De schoffels zijn te koop als geslepen en als gesmeden werktuigen. De schoffels uit gesmeed metaal hebben een taps blad dat blijvend scherp zal zijn. Deze zijn over het algemeen duurder dan de geslepen schoffels.

#3145
Terug naar boven icoon