menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2024

Begin je dag goed met een handvol noten

Begin je dag goed met een handvol notenDe herfst is het topseizoen om verse noten te eten. De vogels en de zoogdieren zijn er dol op. Neem nu bijvoorbeeld de eekhoorn die heel wat noten verzameld om de winter goed door te komen. Geen wonder want in noten kan je een enorme hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen terug vinden. Een klein volume met een hoge voedingswaarde, ideaal dus om op te slaan voor later gebruik!

Ook wij hebben baat bij het eten van noten. Ze vormen een onderdeel van een gezond leven. Uit onderzoek blijkt dat wie dagelijks een portie noten eet, langer leeft. Natuurlijk gaat dit samen met een algemene gezonde levensstijl waarbij bewegen en een gevarieerd voedingspatroon ook heel belangrijk zijn.

Voedingswaarde en geneeskrachtige werking

Noten bevatten veel positieve voedingselementen waaronder omega-3 en omega-6 vetzuren en zijn een goede bron van plantaardig eiwit, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Allemaal bouwstoffen die ons lichaam broodnodig heeft. Door de grote aanwezigheid van ijzer en eiwitten zijn noten zeer geschikt als vleesvervanger. Ze worden dan ook heel vaak gebruikt in de vegetarische keuken. In tegenstelling tot vleesproducten zorgen de onverzadigde vetzuren in noten voor een verlaging van het cholesterolgehalte. Anderzijds bevatten noten heel wat vet. Als je ze gebruikt als vleesvervanger doseer je best de hoeveelheid en eet je bij voorkeur niet meer dan 30 à 40 gram per dag.

Omdat het een natuurlijk voedingssupplement is accepteert en gebruikt ons lichaam de aanwezige stoffen ten volle. Ze zijn dan ook heel geschikt bij een algemene verzwakking van het lichaam, bij vermoeidheid en sportprestaties. Alle noten en ook pitten hebben een positieve invloed op de werking van de hersenen, zenustelsel, stofwisseling en vorming van het bloed.

gezonde noten: Walnoten, kastanjes en hazelnoten

Noten op zijn best

eekhoorn noten etenNoten laat je best zo lang mogelijk in de schaal. Eenmaal uit de schaal kan het licht de rijkdom aan vitaminen drastisch verminderen en zijn ze ook vatbaar voor schimmels en bacteriën. Gepelde noten kunnen ook ranzig worden. Bewaar daarom de ongepelde noten bij voorkeur koel bij een temperatuur tussen 10° à 15°.

In de keuken kan je ze op allerlei manieren verwerken maar eet ze bij voorkeur onbewerkt, zonder ze te roosteren of te bakken. Zo zijn ze natuurlijk heel lekker maar weet dat na verhitting van meer dan 40° de meeste voedingstoffen in noten verloren gaan. 

Walnoten, kastanjes en hazelnoten zijn noten die je bij ons overal in de vrije natuur kan vinden.

Een goede reden om het bos in te trekken en ingrediënten te zoeken voor een heerlijke maaltijd!

#4535Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).