Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/basilicum_ocimum_verse_basilicum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 13 mei 2021

Kruid: Basilicum ocimum of bazielkruid

Basilicum (Ocimum basilicum)

 

Basilicum is een éénjarig gewas en komt oorspronkelijk uit Azië, waar het al 3000 jaar gekend is, maar nu wordt het bijna overal geteeld. Er zijn verschillende soorten en ze hebben allemaal dezelfde onderliggende warme kruidnagel-anijsachtige, peperige smaak. Qua geur en toets bestaan er vele variëteiten: citroen, kaneel, anijs, munt,… Steeds meer soorten zijn te verkrijgen in gewone tuincentra's zoals de fijnbladige basilicum (O. b. ‘Minimum’), citroenbasilicum (O. b. ‘Citriodorum’) en ook de roodbladige (o.b. var. ‘Purpurascens’), die laatste is een prachtige blikvanger in salades!

 

rode basilicum is mooi om te verwerken in allerlei gerechten
Ocimum basilicum var. ‘Purpurascens’

Dit kruid is niet meer weg te denken uit de westerse keukens, iedereen kent het groene blad wel als het ideale gezelschap van tomaten, of die nu rauw in salades, in sauzen of soepen verwerkt of gevuld zijn. Het is het hoofdingrediënt van pesto maar past ook prima bij gevogelte, vis, zeevruchten, gebraden kalfs- en lamsvlees, mozarella, pasta, pizza, enz.

 

Je kunt de blaadjes in reepjes snijden, fijn hakken of scheuren.

 

Door het snijden worden de blaadjes gekneusd en donker maar ze behouden wel hun smaak. Zuurhoudend voedsel, zoals tomaten, geeft ook deze reactie. Laat het niet mee koken en voeg wat extra toe aan het einde van de bereiding voor kleur.

 

bladeren van de gewone basilicum
Basilicum (Ocimum basilicum)

 

 

ZELF BASILICUM KWEKEN

 

Basilicum kan je gemakkelijk zelf telen, zet hem op een beschut en zonnig plekje in voedselrijke, losse grond. Bescherm hem tegen koude en knijp de topjes af om bloei te voorkomen en zo een weelderigere groei te stimuleren. Hij gedijt zeer goed in een pot of wat dacht je van een mooie bak op de vensterbank of op het balkon?

 

basilicum doet het ook goed in potten en kuipen op het terras of balkon

Als je afwisselt met roodbladige en fijnbladige plantjes creëer je een mooie kleuren- en vormencombinatie die aan sierwaarde niet moet onderdoen voor bloemen en je hebt meteen een lekker kruid bij de hand.

 

LEUKE WEETJES OVER BASILICUM

 

  • Basilicumbladeren bevatten veel etherische oliën die goed zijn voor de zenuwen.
  • Thee van een handvol blaadjes is goed tegen krampen in de buik en wekt de eetlust op.
  • Van rode basilicum kun je lichtroze kruidenazijn maken: doe 60 gr gekneusde blaadjes en takjes in een weckpot en daarbij 5 dl witte wijnazijn. Laat 2-3 weken trekken, zeef nadien en doe de vloeistof in een fles met een vers takje als garnering.

 Producten ivm BASILICUM in onze webwinkel: https://www.tuinadvies.be/zoek/BASILICUM

#2430

Auteur: Ann Dierckx