Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/bamboe_fargesia_haag

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 3 december 2021

Waarop letten bij het kopen van bamboe voor uw tuin?

Bamboe
Bamboe behoort tot de familie der grassen. De stengels zijn daarentegen verhout en stevig. Op een enkele uitzondering na zijn alle bamboesoorten bladhoudend. In principe adviseren wij polvormige (Fargesia), dus niet-woekerende bloeiveilige soorten te gebruiken. Als dichte heg of strak gesnoeid voor vormeffecten zijn ze zeer geschikt, als solitair evenzeer.
Een vakbeplanting Fargesia rufa leidt op den duur tot een onderhoudsvrije groenstrook. De gebruiksmogelijkheden zijn legio, sommige jonge scheuten zijn goed eetbaar zoals van Phyllostachys vivax, Phyllostachys bissetii en Phyllostachys dulcis. Bij vorst, schrale wind en felle zon vouwen sommige soorten hun blad op om overmatige verdamping tegen te gaan.


Fargesia murieliae 'Vampire'

Als je in de winter nog steeds van een fris groene haag wil genieten is deze cultivar de meest voor de hand liggende keus.
Voor een plek in de zon, hoogte 2,5 tot 3 meter. Naarmate het jaar vordert kleuren de jonge scheuten alsmaar roder.
Fargesia woekert niet en is zeer winterhard

Hagen
Een haag van bamboe geeft ruisend en wuivend beweging aan je tuin. Er bestaan zeer winterharde en groenblijvende soorten met een hoogte van 1 tot 4 meter. Ook hier bevelen wij de niet-woekerende Fargesiasoorten aan, die bovendien absoluut bloeiveilig zijn. Wil je een hogere haag met dikke halmen (tot 10 cm in Nederland), dan kom je alsnog in de kleurrijke stengels van de woekerende soorten terecht. Wortelbegrenzer van 60 à 75 cm ingraven lijkt de enige oplossing.
Sommige Phyllostachys- en Semiarundinariasoorten vormen prachtige hoge hagen. Ook het gebruik van wortelbegrenzer biedt geen 100 procent garantie voor het niet ontsnappen van de plant: de wortelstokken kruipen over de rand heen, als ze de kans krijgen.
Voor een strakke geknipte haag van 0,40 tot 1,25 hoog bevelen wij Fargesia murieliae ‘Simba’ aan. Meestal is 2 à 3 keer knippen per jaar voldoende.
In halfschaduw kan Fargesia murieliae ‘Bimbo’ als lage laag toegepast worden.

 


Fargesia murieliae 'Simba'

Een niet woekerende bamboe, die zich uitstekend in een vorm laat snoeien. Zonder snoei bereikt ze een hoogte van ±1,25 meter. Snoei nooit tijdens een zonnige periode!
Voor een plek in de zon of halfschaduw.
Fargesia is wintergroen en woekert niet.

Uitbreidingsdrang
In het kort kan gesteld worden dat alleen het zeer winterharde geslacht Fargesia en de minder winterharde Thamnocalamus tesselatus plus Chusquea couleou niet woekeren. Deze zijn polvormig, maken geen ondergrondse uitlopers en kennen een omvangsgroei van plusminus 10 cm per jaar.
De rest van de in ons klimaat gedijende soorten bamboe zoals Phyllostachys, Semiarundinaria, Sasa, Pseudosasa, Hibanobambusa, Pleioblastus en in mindere mate Shibataea kent een ongebreidelde uitbreidingsdrang. Wortelbegrenzer is een oplossing hiervoor. Nog beter is het deze soorten op eilandjes te plaatsen, wanneer je genoeg ruimte hebt. Het water voorkomt uitdijen. Wij waarschuwen dan ook eenieder die deze, overigens zeer mooie woekersoorten toepast: denk om de buren, denk om de vijverwand, etc.


Fargesia sp. 'Jiu 1'   [ 'Jiuzhaigou 1' ]  
De vroege voorjaarszon kleurt de halmen rood.

Over het bedrijf 'jonge scheuten': Twintig jaar lang al zijn wij professioneel bezig om een sterk en speels assortiment bamboes, siergrassen en vaste (eetbare) planten te selecteren, geschikt voor het klimaat in Nederland. Voor nog veel meer informatie en foto's van bamboe, siergrassen en andere planten, zie: www.grassenerf.nl of www.jongescheuten.nl

Tekst en foto's: Sanne Verweij

#2627