Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/balkonplanten_terras

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 27 juli 2021

Balkon- en terrasplanten in de kijker

Mei: nationale balkon- & terrasmaand

In mei is de winter echt voorbij en zijn het balkon en terras ideale plekken om snel van de buitenlucht te genieten. Wanneer het balkon en terras met bloeiende planten worden aangekleed lijkt het direct zomer en kan het genieten beginnen.

Als de zon schijnt, wordt een balkon of terras steeds intensiever gebruikt. Niet alleen om even van de zon te genieten, maar ook om er een kopje thee te drinken, te lezen of lekker lui met elkaar te kletsen.

Met een laptop op de buitentafel heb je er zelfs een ideale werkplek bij.

Smaak

Met beplanting kun je veel doen aan de uitstraling van je balkon of terras. Strak zijn grote bakken met veel van dezelfde planten. Altijd gezellig en kleurig is een balkon en een terras met veel potten waarin een combinatie van planten staat. De keuze van de kleur speelt bij hierbij een grote rol. Wordt er voor één tint gekozen dan vormt het een geheel en zal het relaxed overkomen. Een bonte mengeling van kleuren zal direct een vrolijke sfeer geven. Met het gebruik van pasteltinten benadruk je de romantische sfeer van een terras of een balkon. Kortom; voor iedere smaak zijn er planten die erbij passen.

Weinig ruimte?

Ideaal voor balkons met weinig ruimte zijn speciale bakken die aan het balkonhek hangen. Ook potten die aan de regenpijp worden geklikt, nemen nauwelijks ruimte in. Voor een hanging basket is overal wel een plekje te vinden. Op een etagère of tafeltje kun je heel wat bloeiende planten kwijt. Ook een boompje op stam, waarbij aan de voet andere beplanting wordt gezet, werkt ruimtebesparend.

Schaduw

Gelukkig hoeft een balkon of een terras met weinig zonuren er niet saai en kleurloos uit te zien. Bloeiers zoals Fuchsia, vlijtig Liesje, Begonia en tabaksplanten kunnen zelfs flink wat schaduw verdragen.

#589