Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/balkonplant_van_het_jaar_2016_geranium

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zaterdag 24 juli 2021

Balkonplant van het Jaar 2016 Geranium

Balkonplant van het Jaar 2016: Geranium


Geranium of PelargoiumGeranium ( Pelargonium) is één van de bekendste tuinbloeiers en als Balkonplant van het Jaar 2016 dé musthave voor elke balkonbezitter. De groene vakjury zegt: “De geranium is helemaal retro én voor iedereen. Van jong tot  oud en met of zonder groene vingers. De balkonplant bloeit vanaf april tot ver in het najaar.
Door zijn veelzijdigheid kun je de geranium haast overal neer zetten. Niet alleen in hangmanden of balkonbakken maar ook in borders.”

Om de opvolger van de Fuchsia (Balkonplant van het Jaar 2015) te bepalen beoordeelde de vakjury op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl diverse planten op criteria als passend in trends, bloei en gemak. 
 
Variatie
De geranium heeft mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila, gestreept en heel diep donkerrood. De plant wordt ingedeeld in verschillende groepen.

De drie belangrijkste zijn de hanggeranium (Peltatum), de staande geranium (Zonale) en de Franse geranium (Grandiflorum). Hoewel de plant van oorsprong uit Zuid-Afrika komt is de geranium al lang niet meer weg te denken uit ons land.
 

Geranium (Pelargonium)

Langdurige bloei
Geranium is een sterke plant en staat garant voor een uitbundige bloemenzee. Belangrijk is een standplaats in de zon of halfschaduw en regelmatig water geven. Voor een extra rijke en langdurige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding bij het gietwater en verwijder je de uitgebloeide bloemen. De geranium maakt dan gewoon weer nieuwe bloemknoppen aan en bloeit door tot de eerste nachtvorst!

#5078

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl