Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/balkon_of_terras_lenteklaar_maken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 30 juli 2021

Balkon of terras lenteklaar maken

Balkon opsmukken met muscari
Muscari om op terras of balkon te plaatsen.

lentegevoel in de tuinBen je uitgekeken op je grauwe, winterse terras of balkon? Met bloeiende bollen als narcissen, hyacinten en tulpen creëer je in een handomdraai een vrolijke voorjaarssfeer op je balkon of terras. Zodra je daar naar kijkt, krijgt je humeur een positieve boost en heb je meteen een heerlijke plek om buiten te zitten in het eerste lentezonnetje. Alleen met een kop thee of gezellig met je gezin of vrienden. Dat is puur genieten!

Een 3-delig stappenplan
Lentestyling hoeft niet veel tijd te kosten want in drie eenvoudige stappen ben je klaar. Breng allereerst een bezoekje aan het tuincentrum of bloemist en kies jouw favoriete lentebloeiers. Verzamel een aantal potten of balkonbakken en vul ze met de bloeiende bolletjes (wel eerst het kwekerspotje verwijderen). Geef ze vervolgens een plekje op het balkon of terras en het grote genieten kan beginnen. Of je nu kiest voor narcissen, hyacinten, krokussen of andere bollen-op-pot, je ziet iets bijzonders gebeuren: je balkon of terras komt tot leven. Uiteraard kun je met de vrolijke lentebloeiers ook snel en eenvoudig een saai, kaal plekje in de tuin wegwerken, door ze gewoon in de border te planten.

Verrassend
Vanaf januari tot in april zie je bij bloemist en tuincentrum verrassend veel soorten bloeiende bolletjes: genoeg om ieders tuin, balkon of terras in kant en klare lentesfeer te brengen. Bollen-op-pot blijven in de buitenlucht wekenlang mooi. Geef ze, bij droog weer, af en toe een slokje water. En schrik niet als de bloemen er na een koude nacht een beetje pips bij staan. Ze komen overdag snel weer bij hun positieven.

Balkon of terras lenteklaar maken

 

Ook binnenshuis breng je eenvoudig het lentegevoel binnen

Ruik de lente
In de eerste paar maanden van het jaar komen we vaak maar moeizaam op gang. Korte, donkere dagen en guur weer helpen daar vaak niet bij. Er is goed nieuws! In een handomdraai fleur je helemaal op dankzij de hyacint. Deze typische voorjaarbloem geeft met haar geur en kleur een winterdip geen kans. Ook al is het in maart nog miezerig en koud, dankzij de hyacint ruik en voel je de lente!

hyacint als tafeldecoratie
Hyacint als tafeldecoratie

Geur en kleur
Knalroze, donkerpaars, sereen wit of zachtgeel. Hoewel hyacinten in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, hebben ze allemaal één ding gemeen: een heerlijk zoete lenteparfum. Een voorjaarsboeket zonder hyacinten is haast ondenkbaar. Eén enkele hyacint is namelijk al in staat om een vleugje voorjaar in huis te brengen. Door de heerlijke geur vergeet je haast om goed naar de prachtige bloem te kijken. Niet voor niets staat de hyacint in de Victoriaanse bloementaal symbool voor schoonheid.

Makkelijk
Hyacinten zijn verkrijgbaar als bloemen voor in de vaas en als plant voor binnen of buiten. Ze vragen nauwelijks verzorging. Wanneer je ze in een vaas zet, zorg er dan voor dat je de onderkant van de steel er niet helemaal afsnijdt. Juist uit dat gedeelte haalt de hyacint haar voeding om extra lang te bloeien. Wanneer het water in de vaas troebel wordt, kun je het beter verversen. Hyacinten in een pot, met de bloembol er nog aan, zijn minstens zo makkelijk. Je hoeft namelijk geen plantenvoeding te geven. Als de grond droog aanvoelt, geef je een slokje water.

#3367

Bron: PPH - Plant Publicity Holland