Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/avocado_of_persea_americana

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 21 september 2020

Avocado, een volwaardige vrucht

Avocado in combinatie met garnaaltjes, in een salade met mango of guacamole.
Avocado is heerlijk in tal van gerechten en is super gezond!

avocadoDe avocado rijpt niet aan de boom maar pas nadat ze geplukt is. Vandaar dat avocado officieel geen groente is maar een vrucht. De schil van de vrucht is hard en varieert van donkergroen tot zwart van kleur. Binnenin zit een grote pit die niet eetbaar is.
De vrucht is met zijn romige smaak een onmisbaar ingrediënt in de keuken en wordt door sommigen het beste voedingsmiddel op aarde genoemd. Het vruchtvlees heeft een zachte notensmaak en is zeer vet. Velen denken dan ook dat het een dikmaker is maar de vetten in avocado zijn vooral heel gezond en ons lichaam heeft ze hard nodig! De enkelvoudig onverzadigde vetzuren verminderen het cholesterolgehalte en hebben een gunstige invloed op het lichaam. Verder bevatten ze ook heel wat vezels, vitaminen en mineralen, wel driemaal zoveel als in andere vruchten:

  • Kalium en omega-3 helpen tegen hart- en vaatziekten en hebben een positieve invloed op de werking van de hersenen.
  • De vitamines B6, C en D zorgen voor een sterker immuunsysteem.
  • Vitamine A en E beschermen je tegen kanker.
  • De combinatie van de rijke voedingsstoffen hebben verder een ontstekingsremmende werking.

Als je niet graag vlees lust en je bent op zoek naar een gezond alternatief die je voldoende eiwitten oplevert dan zijn avocado’s een goed onderdeel van je dagelijkse menu.
Om te kunnen profiteren van de maximale voedingswaarde is het belangrijk overrijpe vruchten te vermijden. Je koopt best avocado’s die nog hard zijn en laat ze thuis verder rijpen. Verwijder de schil voorzichtig want de meeste voedingstoffen zitten vlak onder de schil. Maak gerechten met avocado klaar net voor het opdienen want het vruchtvlees wordt snel bruin. Besprenkelen met wat citroen kan dit voorkomen.
Eens je de smaak van avocado te pakken hebt, zal je ze met veel plezier bijna elke dag eten.

avocado

Een heerlijk en makkelijk recept is avocadospread met garnaaltjes

Ingrediënten:

  • 2 Rijpe avocado’s
  • Klein bakje garnalen
  • Limoen of citroen
  • 1 Teentje look
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding:

1. Pel de avocado’s, verwijder het vruchtvlees van de pit en snijd het in stukken.
2. Plet de avocado met een vork (er mogen nog kleine stukjes in zitten)
3. Voeg de garnaaltjes toe aan de avocado.
4. Pel het teentje knoflook en pers het uit met een knoflookperser in de mengeling.
5. Overgiet met wat olijfolie en meng alles goed door elkaar.
6. Voeg naar eigen smaak wat sap van citroen of limoen en peper en zout toe. Meng alles opnieuw goed door elkaar.

Tip:
Je kan het hapje ook klaarmaken zonder de garnalen. Avocadospread is heel lekker als dipsaus of als spread op een stukje stokbrood dat je even onder de grill knapperig laat worden.

avocado opkweken uit pitJe kan de vrucht ook gebruiken in smoothies. Je kan er wel geen sap van maken maar samen in de blender met andere groenten lukt dat perfect en kom je tot verrassende smaken.

Probeer ook eens je eigen avocadoboom te kweken. Het is heel leuk en makkelijk!
Bewaar de volgende keer je een gerecht maakt met avocado, de pit.

  • Spoel de pit voorzichtig tot al het vruchtvlees ervan verwijderd is. Zorg er wel voor dat de pit niet beschadigd en dat je de buitenste bruine laag niet afwast.     
  • Steek vervolgens 3 of 4 tandenstokers ergens halverwege de pit een paar millimeter diep.
  • Hang de pit in een glas met water zodat de onderste helft van de pit in het water zit. De tandenstokers zorgen als steun. Het is belangrijk dat de bovenste helft droog blijft. Geef de pit een plaatsje aan het raam en ververs het water regelmatig om te voorkomen dat er bacteriën in het water komen.     
  • Het is nu vooral wachten en geduld hebben tot de pit wortel schiet. Dat kan een zestal weken duren. Uiteindelijk zal de pit ook aan de bovenkant ontkiemen.     
  • Plant de boom als de wortels groot genoeg zijn en als de plant ca. 15 cm hoog is. Verwijder de tandenstokers en plant de pit in een pot van ca. 20 cm. Het liefst in een mengsel van potgrond en kokosvezels. De bovenste helft van de pit moet nog uit de aarde komen.
  • Geef de plant elke dag water zodat de aarde vochtig blijft maar niet te nat wordt.
  • Als je de plant blijft onderhouden kan je na een paar jaar genieten van een prachtige boom die weinig onderhoud vereist.                                                                                                                                 
#4336

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies