Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/avocado_-_persea_americana

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    donderdag 21 januari 2021

Avocado - Persea americana: herkomst, kenmerken, naamgeving, soorten avocado en gebruik

Avocado - Persea americana

  • Avocado (Engels)
  • Avokado (Duits)
  • Avocatier (Frans)

 

Lauraceae – laurierfamilie

avocado-boom

Nadat je een avocado gekocht en opgegeten hebt, kun je proberen de grote pit te laten ontkiemen. Meestal lukt het. Je hebt dan wel de sensatie van een echt avocadoboompje te bezitten, maar als kamer-of tuinplant stelt hij niet veel voor. Je koopt de avocado eigenlijk om zijn zachte, romige smaak.

Herkomst van de avocado

Inheems is de avocadoboom in Midden-en Zuid-Amerika. Hij werd al rond 300 v. Chr. in Mexico bij de Azteken gecultiveerd. Tegenwoordig worden meer dan 400 cultivars in tropische landen, Zuid-Afrika, Israël, Florida en Californië geteeld.

Plantkenmerken

De avocado wordt in zijn thuisland wel 20 m hoog. Het is een snelgroeiende, altijd groene boom met donkergroene, elliptische, tot 40 cm lange bladeren. De kleine geelgroene bloemen, die zich in de bladoksels bevinden, dragen pas na 10 jaar vruchten.

De avocadoboom bloeit op een bijzondere manier. Er kunnen zich wel miljoenen bloemen ontwikkelen, waarvan slechts 0,1 % tot vruchten uitgroeit. Dat komt omdat elke bloem zowel mannelijke als ook vrouwelijke delen bevat die op verschillende momenten actief zijn. Daardoor is zelfbestuiving onmogelijk en kruisbestuiving krijgt een kans.

De vruchten zijn eigenlijk peervormige bessen met een leerachtige buitenschil die midden - tot donkergroen is. (Hij wordt ook wel alligatorpeer genoemd). Rond de grote pit bevindt zich de groen-of goudgele vruchtvlees dat snel donker kleurt (oxideert) als er lucht bij

komt . Dit kun je verhinderen door een beetje citroensap overheen te druppelen.

De vruchten die je koopt, zijn meestal nog hard, maar thuis kunnen ze narijpen. Wanneer je de schil een beetje kunt indeuken, is de vrucht rijp en kan dan gegeten worden.

Avocadovruchten rijpen niet aan de boom, maar vallen onrijp op de grond. Zij worden geplukt als zij de gewenste omvang bereikt hebben.

 

Naamgevin  van de avocado

Het woord avocado is afgeleid van het Nahuatl-woord ahuacatl wat waarschijnlijk ‘boter uit het bos’ betekent. Avocado is een verbastering omdat de Spanjaarden het woord van de Azteken niet konden uitspreken. In Duitsland noemde men de avocado vroeger ook ‘Eier-of Butterfrucht’.

Soorten

Er bestaan ca. 150 soorten avocadobomen in het tropische en subtropische deel van Amerika. In de 19e eeuw raakten deze bomen over de wereld verspreid. De meeste soorten die bij ons aangeboden worden komen uit Israël, van de Canarische Eilanden (Persea indica) en de Azoren.

Er zijn twee soorten avocado’s: de zwarte of hass-avocado met een ribbelige schil en geel vruchtvlees en de groene avocado met een gladde schil en geelgroen vruchtvlees.

 

 

hass-avocado

Gebruik van de avocado

In Mexico eet men als bijgerecht bij tortilla’s guacamole (avocadosaus), een mengsel van avocadopuree, ui, groene peper, citroensap en een beetje tabasco.

De vrucht bevat tot 30% olie en heeft een caloriegehalte van 112 kcal per 100 gram. Maar de olie bestaat grotendeels uit cholesterolverlagende onverzadigde vetten en dat is gezond. Verder zit in de avocado vitamine B, magnesium en kalium.

Avocado-olie gebruikt men bij de cosmetica – en geneesmiddelenproductie. Van het bruine hout van de boom vervaardigt men meubels en schepen.

Avocadopuree kan o.a. gebruikt worden als broodsmeersel en sladressing (samen met citroensap).

#1532

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl