Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/augustus_bloeiende_planten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 24 november 2020

Bloeiende planten in augustus zoals Hemerocallis, Eupatorium, jacobskruiskruid, clerendendron,...

Tuin sfeerbeelden augustus 2007


Kansenboom of de Clerodendron met prachtige vruchten


Eupatorium of koninginnekruid (leverkruid)
Zie ook Eupatorium rugosum 'Chocolate' een donkerbladige vaste plant


Hemerocallis of daglelie


Hemerocallis of daglelie smaakvol voor het oog en de tong.


Heuchera of het purperklokje is er in vele bladkleuren.


Jacobskruiskruid of Senecio jacobea

Deze inheemse plant komt de laatste jaren steeds vaker in het nieuws. Dit vooral omdat de plant de laatste jaren heel wat dodelijke slachtoffers heeft laten optekenen bij de runderen en paarden. In dit (on)kruid die in steeds meer weiden opduikt zitten pyrrolizidine alkaloïden die blijvende schade kunnen aanbrengen aan de lever (die de gifstoffen uit het bloed opneemt). De lever kan het gif niet afbreken waardoor het zich daar zit op te hopen wat uiteindelijk bij grote concentratie tot de dood kan leiden.

Normaal gezien laten paarden en runderen jacobskruiskruid dat in de wei staat links liggen omdat de plant een vieze smaak heeft. Het wordt echter gevaarlijk als de weides waarin veel van deze planten staan worden afgemaaid om er hooi van te maken. Eenmaal de planten in een hooimengsel zitten, zijn ze voor de dieren nog moeilijk te herkennen en zullen ze gewoon van het hooi eten met alle gevolgen van dien, want de alkaloïden worden niet afgebroken bij het drogen.

Voor de mens is het trouwens aan te raden de planten niet met de blote hand uit te trekken, want dan wordt het gif via de huid opgenomen. Indien je de plant wil verwijderen dien je ook de wortel goed mee uit te trekken anders komt de plant terug.
Een handige biologische bestrijding van weides waarop grote hoeveelheden Jacobskruiskruid groeit bestaat erin die gedurende het najaar en de winter te laten begrazen door schapen. Die vreten de jonge kiemplanten hun bladrozetten op. Schapen en geiten zijn veel minder gevoelig voor het gif en dat komt doordat ze in hun darmkanalen enzymes hebben die het gif grotendeels afbreken.


Anemone of herfstanemoon

 

 

#1138