Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/aubergine_afkomst_en_bereiding

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    vrijdag 19 juli 2019

Meer over de aubergine

Aubergine: sierlijke vorm, zeer mooie kleur en fantastisch te bereiden in Zuiderse gerechten. 
De productie zit op topniveau, prijzen zijn voordelig!

aubergineDeze groente is ideaal te bereiden in ovenschotels. Gecombineerd met tomaten, ui, courgette en gehakt is dit een smaakbom die eenvoudig te maken is op een zondagmiddag. Laat die oven zijn werk maar doen, terwijl wij genieten van een rustig momentje.

Nederlandse naam: aubergine of eierplant
Latijnse naam: Solanum melongena
Familie: Solanaceae

 


Aubergines houden niet echt van superkoelte. Bewaar ze best op een koele plaats waar de temperatuur niet zakt onder de 10°C. Je kunt een aubergine tot 7 dagen bewaren als ze bij aankoop nog niet rijp is.Afkomst
Aubergines zijn oorspronkelijk Arabisch en danken hun talrijke benamingen zoals eggplant, albergina, melanzana of melongena aan de internationale teelten.
Van Engeland tot Amerika, en van België tot Azië, overal ter wereld komt wel een aubergine voor.
Tevens komt deze vruchtgroente meer en meer in de moestuin, waar deze plant zeker een plaats verdient!

Een aubergine is op zich caloriearm maar ‘nuttigt’ tijdens het bereidingsproces nogal wat vetstof (olijfolie bijvoorbeeld). Daarom is een aubergine niet zo geschikt voor mensen die graag een strikt dieet volgen. Toch bevat de aubergine heel wat vezels en sommige van de koolhydraten aanwezig in aubergine worden gefermenteerd in de dikke darm. Samen met de vezelaanvoer, het lage natriumgehalte en het hoge kaliumgehalte krijgt de aubergine een licht laxerend effect.

Solanum melongena en andere solanumsoorten:


Recept met aubergines:
Gehakt met Provençaalse groenten:

Recept met aubergines: Gehakt met Provençaalse groenten:Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • 250 gr tomaten
  • 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 dl groentebouillon
  • Provençaalse kruiden

Bereidingswijze

  • Spoel de groenten en snij ze in niet te kleine stukken.
  • Bak het gehakt rul in hete olie.
  • Breng het op smaak met een teentje gehakte knoflook, royaal Provençaalse kruiden, peper en zout.
  • Doe er de bouillon en de tomatenpuree bij en schep goed om.
  • Voeg de groenten toe en laat alles 10 à 15 minuten stoven in de open pan, tot de groenten beetgaar zijn. Serveer met basmatirijst.
#4372

Bron: Flandria