Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/asperges_van_moestuin_tot_keuken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 28 november 2022

Asperges: van moestuin tot keuken

De lente, dat is het seizoen van de asperges! Voor alle liefhebbers van deze superieure groente is het nu volop genieten, want het aspergeseizoen is kort, veel te kort wat mij betreft!
Een asperge is een zeer fijne groente die vrij duur is in de winkel maar ook zelf kan gekweekt worden. Eens je de planten in jouw moestuin hebt staan kan je er tot 10 jaar lang van genieten. Heb je voldoende ruimte dan is het de moeite waard om het uit te proberen.

kweken van asperges

De herkomst

De asperge is een struikachtige plant waarvan het loof met zijn fijn, naaldvormig blad ook vaak in bloemcreaties wordt gebruikt. Dit loof sterft af in de herfst. De ondergrondse delen overwinteren en vormen in het voorjaar het witte goud. Vanuit haar houtachtige wortelstokken worden dan nieuwe scheuten gevormd.
Deze exclusieve groente werd reeds in de oudheid, bij de Grieken en de Romeinen geprezen omwille van zijn geneeskrachtige werking. De stof asparagine heeft een gunstige invloed op een lage bloeddruk, de werking van de nieren, de lever en het hart. Het werkt ook bloedzuiverend en vochtafdrijvend.
Merkwaardig is ook de geur die vrij komt als we, een paar uur nadat we asperges hebben gegeten, een bezoekje brengen aan het toilet. De niet zo aangename geur ontstaat doordat zwavelhoudende stoffen in de asperge in ons lichaam snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen.

Asperges kweken

asperges kwekenHet eerste jaar heb je behoorlijk wat werk om het aspergebed voor te bereiden en pas in het derde jaar na het planten kan je maximaal genieten van je opbrengst maar je kan er wel 10 jaar lang de oogst van plukken.
Ze groeien het best op een lichte grond maar met de juiste grondverbeteraar kan je ze ook op wat zwaardere grond kweken. Enkel op kleigrond zal het niet lukken omdat de plant veel humus nodig heeft en in de winter niet te nat mag staan. Vooral witte asperges zijn nogal kieskeurig wat betreft hun standplaats. Groene asperges zijn minder veeleisend.

Leg het aspergebed aan op een plekje in de zon zodat het zonlicht de bodem kan opwarmen en kan zorgen voor een vervroegde oogst. Kies ook een plekje aan de zijkant van je moestuin want het loof van de asperges wordt hoog en kan voor vrij veel schaduw zorgen.
Vroeg in de lente mogen asperges aangeplant worden. Het beste resultaat heb je met jonge planten. Het eerste jaar mag je nog niet oogsten. Dit kan vanaf het tweede jaar al zal de opbrengst dan nog niet optimaal zijn. Pas in het derde jaar kan je maximaal oogsten. Oogst de groente als ze 15 à 20 centimeter groot zijn en breek ze net aan het oppervlakte af of snij ze met dit aspegemes
Na 10 tot 12 jaar zijn de planten uitgeput en kan je best beginnen met nieuwe planten op een ander plekje in de tuin.

Asperges koken

asperges schillen of wassen

Koop je asperges in de winkel let er dan op dat ze kraakvers zijn: stevig, geen vlekken, gesloten kopjes en een mooie glans. Handige tip: verse asperges maken een piepend geluid als je twee asperges tegen elkaar wrijft!
Voor het koken moeten witte asperges goed geschild worden. Dit doe je best zo nauwkeurig mogelijk en met een dunschiller. Hou de asperge vast bij zijn kopje en schil van boven naar onder, rondomrond. Om te controleren als je het goed hebt gedaan breek je een stukje van de onderkant af. Als er nog draadjes meekomen dan ga je best nog eens zachtjes met je dunschiller over de asperge.
Groene asperges hebben een veel dunnere schil en moeten niet geschild worden maar kan je best gewoon even spoelen onder stromend water.
De gaartijd is afhankelijk van de grootte en de dikte. In de handel worden asperges vaak gesorteerd verkocht zodat alle asperges van één pakje ongeveer dezelfde gaartijd hebben. Heb je asperges uit je eigen moestuin dan zal je rekening moeten houden met de verschillende gaartijden. Leg dikkere asperges eerder in de kookpot dan dunnere exemplaren.
Zet ze vervolgens rechtop in een kookpot met koud water zodat de kopjes nog boven steken. Breng het water aan de kook en laat nog 5 minuten doorkoken op een zacht vuur. Neem de pan van het vuur en laat ze afhankelijk van de dikte nog een 10 tal minuten rusten in het warme water. De asperges kan je verder afwerken naar eigen wens maar laat de unieke smaak van deze heerlijke groente tot zijn recht komen.

#5104Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon