Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/asperges_tips_en_weetjes

Asperges tips en weetjes

Weetjes over aspergesWeetjes, kopen & bewaren

  • De Asparagus officinalis L. behoort tot de familie van de lelie-achtigen. De naaldvormige bladeren zijn schijnbladeren, die in feite fijne twijgen zijn. De asperges zijn de jonge stengels die vanuit de wortel (wortelstok of 'klauw') opschieten. Er zijn mannelijke en vrouwelijk aspergeplanten. De mannelijke aspergeplanten geven een hogere opbrengst.
  • Ook de oude Romeinen waren dol op asperges. Ze waren zo verzot op de stengels, dat ze ze gingen kweken. Omdat wit ook bij hen favoriet was, gebruikten ze reeds de afdekmethode met aarde en terracottapotten toe. Midden 17e eeuw worden 'asperges blanches' op grote schaal gekweekt.  Pas begin 19de eeuw gaat men het 'witte goud' bij ons telen, aanvankelijk in het Gentse, vanaf 1880 rond Mechelen, Werchter en in Klein-Brabant.
  • Het aspergeseizoen loopt van midden april tot Sint-Jan, 24 juni.
  • Koop enkel asperges waarvan de kop goed gesloten is en de onderkant niet uitgedroogd of houterig. Een witte asperge is vers als ze 'zingt' dit wil zeggen als je een piepend geluid hoort als je twee asperges tegen elkaar wrijft.
  • Witte asperges waarvan de kop paarsblauw is, hebben daglicht gezien voor ze geoogst werden. Ze zijn zeker nog goed, hun smaak is iets scherper.
  • Er zijn 5 diktes in asperges: 8 tot 12 millimeter = soepen / 12 tot 16 millemeter = de B'kes  /  16 tot 22 millimeter = A  /  22 tot 28 millimeter = AA  /  meer dan 28 = AAA
  • Koop altijd asperges van gelijke dikte, dan hebben ze allemaal dezelfde kooktijd. Voor een hoofdgerecht koop je mooie rechte exemplaren van AA kwaliteit.
  • Voor soep, saus, risotto, pasta, groentetaart,... speelt dikte en recht of krom geen rol. De smaak is van allemaal dezelfde, de prijs verschilt wel!
  • Verwerk asperges zo snel mogelijk na aankoop. Bewaren kan in een vochtige doek gedraaid in de koelkast voor hooguit enkele dagen.
  • Asperge is caloriearm: 100 g levert slechts 16 kcal. Ze steekt boordevol vezels, vitamine A, B, C, E, kalium, calcium en ijzer, maar bevatten weinig natrium. De asparagine zou een gunstige invloed hebben op vermoeidheid, hartkloppingen en bloeddruk. Asperges zijn ook licht waterafdrijvend. Een zwavelzuurverbinding geeft de urine van de eter een specifieke geur.

Asperges gebruiken in de keuken

Asperges in de keuken gebruiken

  • Asperges schil je met een dunschiller: dun beginnen aan de kop en naar beneden toe dikker. Het harde uiteinde breek je af. De schillen en uiteinden (als die niet té houterig zijn) kook je op en dit kookvocht kan je gebruiken om de asperges in te koken. Het is ook een prima basis voor soep en saus.
  • Kook asperges in een brede pan in ruim water (of beter in de bouillon van de schillen) met wat zout. Breng water/bouillon aan de kook, leg er de asperges in, draai het vuur zachter en kook ca. 7 minuten. De asperges zijn gaar wanneer de onderkant gaar, maar toch nog krokant (al dente) is. Dat test je door er even met de punt van een scherp mes in te prikken. Haal uit en laat ze afkoelen in ijswater.
  • Het rijtje van gerechten met asperges is eindeloos. De klassieker is uiteraard 'asperges op zijn Vlaams' met gesmolten boter, fijngehakte peteselie en hardgekookt ei.
  • Asperges kun je echter ook grillen en wokken en verwerken in een salade, risotto, pasta, omelet, taart  of panna cotta.

 

Recept met asperges in de hoofdrol

Aspergesalade met gerookte zalm, kwarteleitjes en nieuwe aardappeltjes  (2 pers.)

Asperges met gerookte zalmHet geliefkoosde asperge gerecht van Marc Goossens is eenvoudig en puur: gekookte AAA's, lauw geserveerd met wat goede mayonaise. Als daar nog een lekkere biefstuk bijkomt, is het helemaal feest. Maar ook voor deze salade - liefst zonder peterselie - schuift hij graag aan tafel.

Ingrediënten:

  • 12 witte asperges
  • 3 sneetjes gerookte zalm, in dunne reepjes gesneden
  • 8 kwarteleitjes
  • 6 kleine nieuwe aardappeltjes, gewassen
  • peterselie
  • 3 el room (licht opgeklopt)
  • 2 el yoghurt
  • 1 el aspergekookvocht
  • zout en versgemalen peper

Bereiding:

  • Kook de aardappeltjes in de schil beetgaar. Laat afkoelen en snijd in stukjes.
  • Breek de harde uiteinden van de asperges, maar gooi ze niet weg. Schil de asperges en kook met de schillen een bouillon. Haal de schillen uit.
  • Kook de asperges in de bouillon van de schillen. Haal ze uit het kookvocht, laat ze afkoelen in ijswater en snij ze in stukken.
  • Kook de kwarteleitjes 3 min., laat even schrikken en pel (dit gaat makkelijker als ze lauw zijn). Laat afkoelen en snij ze in twee.
  • Meng voor de vinaigrette room, yoghurt en kookvocht en breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de asperges in diepe borden en verdeel er de eitjes, aardappeltjes en zalm over. Besprenkel met de vinaigrette en werk af met peterselie.

#5374

Bron: Lava