Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/asperges_flandria

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    maandag 1 maart 2021

Belgische asperges

Asperges hebben een punt

flandria aspergesEen en ander steekt de kop op tijdens het voorjaar. Knoppen aan de bomen, bloembollen met heldere kleuren, het gras net iets groener.
De primavera zit vol van primeurs. Niet alleen in de natuur, maar ook in datgene wat de natuur voortbrengt: Flandria-groenten barsten dit seizoen van de verrassingen.
Neem nu de asperge.
Een grondige ondergrondse groente die net bij de doorbraak vakkundig een steek krijgt, even wordt afgekoeld om dan blankvers de weg te vinden naar een heerlijke lentetafel.

Asperges van Flandria staan voor een onvergelijkbaar lentegevoel. Ongeacht de bereiding is een schotel met asperges een aspergeschotel. Punt.
Mooi. Delicaat. Lekker. Gezond.
Nu nog een streepje zon. Moet er nog zand zijn?
Volgens Flandria hoeft dat niet. Asperges brengen sowieso de lente in huis.

Aspergebedden, meer dan een droom.

De asperge is een scheut die groeit vanuit de wortel van de aspergeplant. Door het ophogen van de aspergebedden groeit die scheut in het donker, wat de witte kleur verklaart.

De witte kleur van duisternis

De aspergeteelt was al gekend in het oude Egypte. Bij ons nam de teelt een aanvang gedurende de 19de eeuw. In ons land zijn vooral streken met een zandbodem (Limburg is koploper) leverancier van 'het witte goud'.
Traditioneel begint het Belgisch aspergeseizoen op de derde donderdag van april en duurt deze tot eind juni. We spreken dan wel over de openluchtteelt want serreasperges zijn vaak al in maart verkrijgbaar.

Met recht en reden

Dankzij de lichte bodem kan de asperge mooi recht groeien. Maar ook voor de teler biedt een zanderige ondergrond voordelen. Want asperges telen is een kunst op zich. Het komt er op aan te merken wanneer de asperge zijn kopje boven de aarde wil uitsteken. Want eenmaal bovengronds wordt de aspergepunt groen en dat is niet de bedoeling. Telers merken dan ook aan de stervormige barst in de bodem dat de asperge rijp is om te 'steken'. Blindelings maar voorzichtig - en dat vraagt nogal wat expertise - steken Flandria-telers de volgroeide asperge en maken deze los van de wortel zonder andere scheuten te beschadigen. En dat gaat uiteraard gemakkelijker in een zachte bodem. Op die manier worden de asperges een voor een manueel geteeld. Een delicaat arbeidsintensief proces.

Handle with care!

telen van flandria aspergesEenmaal gestoken worden de asperges zo snel mogelijk naar het bedrijf afgevoerd, gezuiverd en ondergedompeld in water van 2°C. Telers laten de asperges 'schrikken' om zo de witte kleur te kunnen bewaren. Later worden de groente op grootte getriëerd.

 Er zijn diverse formaten:

  • AAA: turbo
  • AA: een dikte tussen 22 en 28 mm
  • A: een dikte tussen 16 en 22 mm
  • B: een dikte tussen 12 en 16 mm
  • C: de zeer dunne asperges.

Tot voor kort waren categorie A en B het meest gegeerd. Maar evoluties in de gastronomische wereld tonen dat ook de dikkere asperges een verdiende plaats krijgen. Ze bezitten een andere textuur, hebben meer draagkracht op de gastronomische schotel en 'zien' er authentieker uit.
Flandria-asperges worden geselecteerd op basis van kleur, de rechte stengel, de lengte en de gaafheid van de aspergepunt. Tot in de puntjes verzorgd dus...


Je lichaam op punt met asperges!

Asperges zijn een grondige groente. Letterlijk en figuurlijk.
De volle grond van Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen leende ze tijd om te groeien.
Maar ook in figuurlijke zin zijn asperges 'grondig'. Ze zijn én caloriearm én ruim beschikbaar in het seizoen én hebben een apart gezondheidseffect.
Want asperges zijn niet alleen vezelrijk maar zijn bovendien rijk aan vitamine C.
Het gevolg?
Vezels zijn goed voor de darmen, dat weten we al. Maar aan vitamine C zijn ook tal van gezondheidstroeven toe te schrijven: bevordert de werking van het zenuwstelstel en het immuunsysteem, vermindert vermoeidheid, verbetert de ijzer-opname en beschermt het DNA (erfelijk materiaal). Naast vezels en vitamine C leveren asperges, net zoals alle andere groenten, nog een rijk arsenaal aan andere vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen.
Kortom, Flandria-asperges zijn een ideale groente voor wie de winter achter zich wil laten!

#3890

Bron: Flandria