Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/asperge-_en_aardbeien-tijd

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    woensdag 18 september 2019

Asperge- en aardbeien-tijd

asperge- en aardbeien-tijd

Een zachte winter heeft de positieve eigenschap dat groenten en vruchten een vlot uitgroeien. Ideaal voor deze tijd is dat de asperge ( de Koningin der groenten) haar kop opsteekt! Geniet van deze exclusieve lekkernij aan zeer schappelijke prijzen.

  •  In asperge zit de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op vermoeidheid, hartkloppingen en  bloeddruk. Ook wordt beweerd dat asperges goed passen in afslankprogramma's omwille van de vochtafdrijvende eigenschappen.
  • De inlandse productie van aardbeien is sterk gestegen. Prijzen werden goedkoper! Zelfs voordelig voor de tijd van het jaar.

Andere aanraders deze week

  • De aanvoer van courgette verloopt stijgend. Prijzen daalden. De beschikbaarheid van alle kleuren paprika neemt toe. Prijzen werden voordelig. De aanvoer van kropsla is ruim. Prijzen zijn laag. Andere sla-types, zoals lollo's en eikenblad, zijn eveneens ruim te verkrijgen. Prijzen zijn iets aangetrokken, maar nog steeds schappelijk. De oogst van aubergines neemt snel toe. Prijzen verliepen erg voordelig voor de tijd van het jaar. De aanvoer van komkommers is groot. Prijzen daalden. Ook het volume bloemkool is ruim. Prijzen zijn voordelig! 
    De aanvoer van de nieuwe tomaten-oogst nam toe. Prijzen verlaagden, zowel van los als tros. Een grote aanvoer van veldsla werd aan voordelige prijs verkocht. Een stijgende productie van rucola werd goedkoop vermarkt. De aanvoer van witloof  is groot. Prijzen zitten op de bodem!

Recept van de week

Asperges met lauwe zalm

  • 20 mooie asperges
  • 500 g verse zalm
  • 1 potje zure room
  • verse bieslook
  • 1 sjalot
  • 1 dl mousserende wijn (bv. Champagne, crémant of cava)
  • een scheutje frambozenazijn
  • maïsolie
  • peper en zout

Asperges met lauwe zalm

Bereidingswijze

Schil de asperges, breek de houterige uiteinden af en doe ze in kokend gezouten water. Kook nog 2 minuten door en haal dan van het vuur. Laat de asperges in het kookvocht liggen. Als ze naar de bodem zakken, zijn ze gaar.
Snijd intussen de zalm in plakjes van ongeveer een halve cm dik.
Snipper de sjalot en stoof ze glazig in maïsolie. Blus met de mousserende wijn en de azijn. Breng op smaak met peper en zout. Haal de zalmplakjes door deze warme vinaigrette en schik ze vervolgens op een met bakpapier beklede ovenplaat.
Zet de zalm 1 minuut in een oven op 160°C.
Schik de asperges op het bord. Lepel wat zure room over de voetjes en strooi er gesneden bieslook overheen. Dek af met de plakjes zalm.

#4324

Bron: Flandria