Geprint vanhttps://www.tuinadvies.be/artikels/appels_tips_bewaren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    zondag 27 september 2020

Appels tips en weetjes voor een langere en betere bewaring

Appels tips en weetjes:

1. Is het waar dat ik appelen niet samen met andere vruchten mag bewaren?  

Ja. Alle vruchten én groentesoorten die rijpen, stoten ethyleen uit. Dat is een onzichtbaar gas dat voor de mens volledig ongevaarlijk is. Vooral appelen, tomaten en kiwi’s geven veel van deze rijpingsstof af. Andere vruchtensoorten die vlakbij de appelen liggen, nemen deze stof via hun schil op, de ene al wat meer dan de andere. Ze gaan hierdoor veel sneller bederven. Daarom legt u appelen best in een aparte en gesloten bak van de koelkast of op een aparte schaal. Idem voor kiwi’s. Ook tomaten bewaart u best apart – en liefst niet naast koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons want die zijn zeer gevoelig voor bederf door ethyleen.


 

2. Hoe komt het dat ik in mei en juni nog inlandse appelen en peren kan kopen die net geplukt lijken?

Na de oogst van de appelen en peren (eind augustus-september) leggen de veilingen een groot deel van de vruchten in grote en technologisch zeer geavanceerde koelruimten. Hier worden de temperatuur net boven het vriespunt en het zuurstofgehalte zeer laag gehouden. Hierdoor valt het rijpingsproces van de vruchten bijna volledig stil. Wanneer ze uit de koelruimte komen, lijkt het alsof ze pas geplukt werden. Tussen oktober en augustus van het volgende jaar worden de koelruimte één na één leeggehaald en geveild. Op die manier wordt de handel steeds weer bevoorraad met verse appels en peren.


Appels in de koelruimte

3. Waarom voelen appelen soms zo vettig aan? Komt dat door de sproeistoffen?

Neen. Dat de schil van appelen ‘vettig’ gaat blinken heeft alles te maken met een natuurlijk proces. Op de schil van de appel ligt van nature een heel dun waslaagje dat de vrucht beschermt. Wanneer de appel na de pluk in de warmte komt (bijvoorbeeld in een niet gekoeld winkelrek of in de huiskamer) gaat dat waslaagje uitvloeien en de appel vettig doen aanvoelen. Hoe koeler de appel bewaard wordt hoe minder vettig hij zal aanvoelen. Met het gebruik van sproeistoffen heeft dit verschijnsel dus niets te maken. De producenten van Flandria-appelen (en ander Flandria-fruit) zijn er trouwens heel trots op dat ze milieuvriendelijk werken. Ze zetten natuurlijke vijanden in en gebruiken seksvallen om schadelijke insecten en plagen te weren.

#1205

Bron: Flandria